NAJNIŽE U TRI GODINE

Kineske devizne rezerve u siječnju pale za 100 milijardi dolara

08.02.2016 u 11:55

Bionic
Reading

Kineske devizne rezerve u siječnju su pale za gotovo 100 milijardi dolara, na najnižu razinu u više od tri godine, budući da je središnja banka nastavila prodavati dolare kako bi zakočila daljnju deprecijaciju juana, pokazalo je najnovije bančino izvješće.

Kineske devizne rezerve u siječnju su smanjene za 99,5 milijardi dolara, na oko 3.200 milijardi dolara, objavila je kineska središnja u nedjelju na službenim mrežnim stranicama.

Zabrinutost zbog usporavanja kineskog gospodarstva spustila je kinesku valutu juan na najnižu razinu u pet godina. Kina je lani prvi put u povijesti zabilježila pad deviznih rezervi na godišnjoj razini jer je središnja banka prodajama dolara nastojala spriječiti daljnju deprecijaciju juana, podsjeća AFP.

Kineska središnja banka prodaje dolare i kupuje juane u kontekstu odljeva kapitala iz zemlje koji je potaknuo strah ulagača od usporavanja aktivnosti u drugom po veličini svjetskom gospodarstvu.

Siječanjski pad rezervi ipak je nešto blaži nego što je u bio u prosincu kada su rezerve smanjene za 108 milijardi dolara, najviše otkad se vodi ta evidencija.

Kineske vlasti pojačale su također mjere kontrole kapitalnih tijekova kako bi zauzdale odljev novca iz zemlje, podsjeća AFP.