WEN JIBAO OČITAO LEKCIJU EUROPI

Kina predvodi grupu zemalja za pomoć eurozoni

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 14.09.2011 15:31
  • Objavljeno 14.09.2011 u 12:19
wen jibao

wen jibao

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Kineski premijer Wen Jiabao kazao je da će Kina nastaviti povećavati ulaganja u eurozonu, pozivajući istodobno zapadne zemlje suočene s teškom krizom da 'pometu u svom dvorištu'

Kina je pojačala ulaganja deviznih rezervi u imovinu iskazanu u eurima a njezini su čelnici tijekom dužničke krize opetovano izražavali povjerenje u europska gospodarstva. 'Kina će i dalje povećavati ulaganja u Europu', kazao je Wen u pozdravnom govoru na ljetnom zasjedanju Svjetskog gospodarskog foruma u kineskoj luci Dalian.

Kineske devizne rezerve premašuju 3.000 milijardi dolara a Peking je već najavio ulaganja u Grčku, Španjolsku i Portugal

Kineski premijer istodobno je pozvao da se poduzmu konkretne mjere kako bi se zaustavilo širenje dužničke krize zbog koje su naglo pale cijene dionica na tržištima širom svijeta. Dodao je da bi vlade trebale uložiti veće napore da očuvanju povjerenje ulagača.

Vlade moraju ispuniti svoje obveze i pomesti u svom dvorištu. Vodeća razvijena gospodarstva trebala bi razviti odgovornu i efikasnu monetarnu politiku, pravilno rješavati pitanje dugova, zajamčiti sigurnost i stabilna ulaganja na tržištu, te očuvati povjerenje ulagača širom svijeta', upozorio je.

Ujedno je najavio da će Kina 'nastaviti provoditi strategiju poticanja domaće potražnje', ali je upozorio da će oporavak svjetskog gospodarstva biti dug i težak proces. 'Rizici dužničke krize sve su izraženiji u pojedinim zemljama, izazivajući previranja na međunarodnm financijskom tržištu', konstatirao je.

'Nezaposlenost je u vodećim gospodarstvima i dalje visoka dok se gospodarstva u nastajanju suočavaju s pojačanim inflatornim pritiscima. Sve to pokazuje da će oporavak svjetskog gospodarstva biti dugotrajan, težak i složen proces'.

Kina će idućeg tjedna na samitu u Washingtonu razgovarati sa čelnicima vodećih gospodarstava u nastajanju Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južnoafričke Republike o mogućoj pomoći eurozoni

Kineski premijer ujedno je pozvao čelnike Europske unije da zauzvrat prije roka potvrde Kini status tržišnog gospodarstva, čime bi se uklonila određena ograničenja za kineski izvoz i ulaganja u Europu.

'Na temelju propisa Svjetske trgovinske organizacije (WTO) status tržišnog gospodarstva bit će Kini priznat do 2016. Ako članice Europske unije mogu i prije tog roka iskazati svoju iskrenost u vezi s time, to bi odražavalo naše prijateljstvo', kazao je.

Čelnici EU u više su navrata isticali da azijski div još nije ispunio potrebne uvjete, ističući da je većina najvećih kineskih poduzeća i dalje u državnom vlasništvu i da njihove čelnike imenuje vlada u Pekingu.

Kineski premijer upozorio je također da će kineski gospodarski rast usporiti u dugoročnoj perspektivi, kada dosegne 'novu razvojnu fazu', obećavši pritom da će poticati domaću potražnju.

Kineski razvoj još nije uravnotežen, koordiniran i održiv, postoje mnoga institucionalna ograničenja za znanstveni razvoj', konstatirao je.

'Kako se povećava obujam kineskog gospodarstva, sve je teže zadržati visoke stope rasta u duljem razdoblju', pojasnio je.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!