PRETEKLI I JAPAN

Kina postala drugo svjetsko gospodarstvo

14.02.2011 u 11:47

Bionic
Reading

Japan je prošle godine izgubio poziciju drugog po veličini svjetskog gospodarstva, koju mu je preotela Kina, a držao ju je 42 godine, nakon što su podaci objavljeni u ponedjeljak pokazali pad gospodarskih aktivnosti u zadnjem prošlogodišnjem tromjesečju

Japanski realni bruto domaći proizvod pao je u tromjesečju od listopada do prosinca za 1,1 posto na godišnjoj razini nakon što je ukidanje subvencija za kupnju vozila pogodilo prodaju automobila, nove trošarine na duhan potkopale potražnju za cigaretama, a snažni jen pogodio izvoz.

Nasuprot tome, kineski BDP porastao je u istom razdoblju za gotovo 10 posto.

Iako prvi pad japanskog BDP-a u pet tromjesečja nije bio tako ozbiljna kao što se prognoziralo, podaci su podložni stalnim revizijama.

U cijeloj prošloj godini japansko je gospodarstvo poraslo za 3,9 posto, što je prvi godišnji rast u posljednje tri godine ali nije bio dovoljan da Japanu očuva vodstvo pred rastućom Kinom.

Nominalni BDP od 5.474.000 milijardi dolara u 2010. svrstao je Japan iza Kine, čiji je nominalni BDP iznosio 5.879.000 milijardi dolara, pokazali su podaci. Kina je prvi put zasjenila Japan u drugom tromjesečju.

Japan izlazi iz teške recesije koja ga je potresala 2009. ali je taj oporavak i dalje krhak, obilježen deflacijom, visokim javnim dugom, starenjem stanovništva i snažnim jenom.

Poslijeratno 'gospodarsko čudo' svrstalo je Japan na drugo mjesto po vrijednosti BDP-a, iza Sjedinjenih Američkih Država. Azijski div držao je tu poziciju dulje od četiri desetljeća, no stagnacija nakon rasprskavanja balona na tržištu nekretnina 90-ih pomogla je Kini da pretekne susjeda.

Japan je i dalje oko 10 puta bogatiji mjereno BDP-om po stanovniku, istaknuo je glasnogovornik vlade Yukio Edano. Po izračunima ekonomista, japanski BDP po stanovniku iznosi oko 42.000 dolara.

Predviđanja o tome kada bi Kina mogla prestići SAD i zauzeti prvo mjesto variraju, no do toga bi trebalo doći do 2025, pokazuju procjene Svjetske banke, Goldman Sachsa i drugih.