UTRK A U INOVACIJAMA

Kina će prestići Japan po broju novih patenata

10.12.2008 u 16:00

Bionic
Reading

Kina bilježi veliki rast broja zahtjeva za registracijom novih patenata i do 2012. preteći će Japan koji trenutno vodi u svijetu po broju novih patenata, pokazalo je u srijedu istraživanje Thomson Reuters Scientifica

Kina bilježi otklon od tradicionalne poljoprivrede i industrijske proizvodnje i pojačano se okreće inovacijama, posebno na područjima poput kemijskog inženjeringa, utvrđeno je u istraživanju. 'Kina će do 2012. dominirati na području patenata i postat će vodeći inovator u svijetu', ustvrdio je glasnogovornik Thomson Scientifica Bob Stembridge.

'U Kini broj izuma raste bržim tempom nego u ostalim dijelovima svijeta, zahvaljujući državnim poticajima', kazao je Stembridge na telefonskom brifingu. Navedeni poticaji uključuju bonuse u visini godišnje plaće za izumitelje koji registriraju nove patente, dodaje autorica izvješća Eve Zhou. 'U Kini 16 posto patenata potječe iz akademskih krugova, zahvaljujući preciznim odredbama vlade o tehničkim područjima na kojima treba provoditi istraživanja'. Usporedbe radi, u SAD-u udio znanstvenika u broju registriranih patenata iznosi četiri a u Japanu jedan posto.

Thomson Scientific analizirao je podatke pet vodećih agencija za registraciju patenata u svijetu, Japan, SAD, Europski ured za patente, Južnu Koreju i Kinu. U okviru analize prebrojani su zahtjevi za registracijom novih patenata u razdoblju od 2001. do 2007. i raščlanjeni po tome tko ih je podastro - državljani matične zemlje ili inozemne kompanije.

U svim je godinama tog razdoblja Japan zabilježio najveći ukupan broj zahtjeva dok je SAD iz godine u godinu smanjivao zaostatak. Udio Japana u ukupnom broju zahtjeva za registracijom novih patenata iznosio je 37 posto, ili 3,5 milijuna. SAD je na drugom mjestu, s udjelom od 27 posto, ili gotovo 2,6 milijuna dok su Kina, Koreja i Europa imale udjele od po 12 posto. Kina se pak isticala rastom broja patenata iz godine u godinu u okviru navedenog razdoblja, ističe se u izvješć.

Na temelju prethodnih pet godina Thomson Reuters prognozirao je da će godišnja stopa rasta broja zahtjeva u Japanu biti smanjena s dva na minus 2,7 posto, dok bi u slučaju SAD-a trebala ostati nepromijenjena na 13 do 14 posto. U slučaju Kine trebala bi pak porasti s 26,8 na 34 posto. U izvješću se ne analizira kvaliteta patenata, ishod zahtjeva za njihovom registracijom ni područje na koje se odnose. Zhou je kazala tek da područja obuhvaćaju kemijski inženjering, digitalna računala i prijenos podataka.