točka prijepora

Kerry: SAD bi mogao 'prilagoditi' subvencije za zelenu energiju nakon gnjeva EU-a

10.12.2022 u 14:56

Bionic
Reading

Sjedinjene Države otvorene su za izmjene kada su posrijedi unosne subvencije za zelenu energiju koje su izazvale gnjev s druge strane Atlantika jer navodno utječu na gubitak radnih mjesta u Europi, rekao je američki izaslanik za klimu John Kerry.

Nekoliko čelnika EU-a, među kojima i francuski predsjednik Emmanuel Macron je, za vrijeme posjeta Washingtonu reklo da američke subvencije potiču europske tvrtke na preseljenje u Sjedinjene Države.

Američkim fiskalnim paketom pod nazivom 'Zakon o smanjenju inflacije' predviđeno je oko 370 milijarda dolara subvencija za zelenu energiju, kao i smanjenje poreza na električne automobile i baterije proizvedene u SAD-u.

Kerry smatra da su takve mjere potrebne za pokretanje klimatske tranzicije.

"Hoćemo li razmotriti je li to prikladno, ima li nekih poteza i prilagodbi koje su ispravne, a istodobno neće štetiti našim naporima? Uvjeren sam da bi predsjednik (Joe) Biden takvo što razmotrio", rekao je.

Biden je za vrijeme susreta s Macronom govorio u prilog tom potezu. Rekao je da nije nikada kanio dovesti u nepovoljan položaj saveznike Sjedinjenih Država te je dodao kako shvaća zabrinutost EU-a.

Kerry se oglasio nakon što je Britanija u srijedu odobrila plan o otvaranju prvoga novog rudnika ugljena u sjevernoj Engleskoj u posljednjih nekoliko desetljeća da bi osigurala gorivo za proizvodnju čelika, projekt za koji kritičari kažu da će dovesti u pitanje britanske klimatske ciljeve.

Woodhouse Colliery na sjeverozapadu Engleske proizvodio bi koks koji se koristi u industriji čelika. Očekuje se da će se ondje zaposliti oko 500 ljudi.

Projekt predstavljen 2014. kritizirali su klimatski aktivisti i organizacije, uključujući Gretu Thunberg i Greenpeace, ali i nezavisni savjetodavni panel britanske vlade o klimatskim pitanjima.

Zeleno svjetlo za taj projekt Greenpeace je osudio i nazvao "klimatskim licemjerjem", a Kerry je rekao da se time riskira antagoniziranje ostalih zemalja.

Kazao je i da mu je potrebno više informacija o novome rudniku, uključujući i podatke o tomu na koji bi se način mogle kompenzirati emisije ugljika iz rudnika.

"Očigledno ćemo slušati kritike, jer je generalno ideja o novome rudniku ugljena u bilo kojem obliku suprotna od one koju većina ljudi zagovara", rekao je Kerry, dodavši da je na nedavno održanom samitu o klimi COP27 u Egiptu nedostajala "kolektivna ambicija" čiji je cilj izbjeći najgore moguće modele kada je posrijedi globalni porast temperatura.

No generalno gledajući, Kerry je govorio u prilog procesu UN-a.

"Da nema takvog procesa, morali biste ga izmisliti. Jer u ovaj dijalog i u ove napore morate uključiti sve nacije na našem planetu."