problem barkodova

Iz Kauflanda otkrili zašto ih nema na 'bijelim listama'

02.03.2023 u 13:27

Bionic
Reading

Vlada je sredinom veljače uspostavila stranicu 'Kretanje cijena' te zamolila trgovce da joj šalju cijene najtraženijih proizvoda kako bi one mogle pratiti. Na tu Vladinu inicijativi poznatiju kao 'bijele liste' odazvala su se tek tri trgovca - Konzum, KTC i Tommy.. Sad su iz Kauflanda objasnili zašto oni ne sudjeluju u Vladinoj inicijativi

'Razgovaramo s onima koji će obaviti popisivanje i imat ćemo cjelovitu listu. Moram istaknuti tri hrvatska trgovca Konzum, KTC i Tommy koji su poslali cijene. Kad pogledate bijelu listu može se reći da ona daje efekt jer sva ova najavljena poskupljenja još nisu ondje', rekao je Filipović.

Jedan od najvećih lanaca u Hrvatskoj, Kaufland, izjavio je za N1 kako oni nisu mogli poslati popis proizvoda jer 'dopis ne prati provedbena metodologija'. 'Kaufland pozdravlja inicijativu Ministarstva, no temeljem podataka navedenih u popisu proizvoda nismo u mogućnosti dati potvrdu sudjelovanja jer dopis ne prati provedbena metodologija', odgovorili su na pitanje zašto ne sudjeluju u Vladinoj inicijativi, piše N1.

'Da bi se cijene mogle uspoređivati kako je predloženo, potrebno je uspoređivati proizvode točno određenog barkoda jer bi se tako moglo pratiti kretanje cijena za istovrsni proizvod kod svih trgovaca', pojašnjavaju te dodaju da kod njih nema neopravdanih povećavanja cijena. “Neopravdanih dizanja cijena u Kauflandu nema. Osim toga što se cijene preračunavaju na fer način, više od 15.000 redovnih cijena zaokružili smo prilikom preračunavanja u eure na manji iznos”, dodali su.