ugrožena opskrba

Kaos na brodarskom tržištu: Roba ovih dana ponovno kasni na odredišta, nakon korone i nasukavanja grdosije u Suezu pojavio se novi problem

27.07.2021 u 11:50

Bionic
Reading

Brodarsko tržište posljednjih dana opet se našlo u problemima. Ovoga puta razlozi za kaos na tržištu leže u poplavama koje su posljednjih tjedana pogodile Kinu i Europu

Akteri na tržištu već su poprilično nervozni i kažu da jedva može proći pokoji tjedan u kojem se pomorske aktivnosti uobičajeno odvijaju.

Ove godine brodarski je sektor već doživio masovne poremećaje. Kako su se dijelovi svijeta (djelomično) oslobađali pandemije, povećana potrošnja dovela je do manjka kontejnera, stvarajući kašnjenja i povećavajući cijene.

Tada se u travnju jedan od najvećih svjetskih kontejnerskih brodova zabio u Sueski kanal, zaustavljajući promet na gotovo tjedan dana. Spomenuti plovni put jedan je od najprometnijih na svijetu i kroz njega prolazi oko 12 posto globalne trgovine.

U lipnju je porast broja slučajeva koronavirusa u južnoj Kini uzrokovao više kašnjenja u lukama u regiji, što je opet podiglo cijene otpreme.

Obilne kiše i poplave opustošile su dijelove zapadne Europe. Neke od najtežih poplava dogodile su se u Njemačkoj i Belgiji. Pogođeni su i dijelovi Švicarske, Luksemburga i Nizozemske.

'Ovo će stvarno poremetiti opskrbni lanac jer su prekinute sve željezničke veze', rekao je Tim Huxley, CEO Mandarin Shippinga, za CNBC.

Rekao je da to uključuje željeznički prijevoz koji iz Češke i Slovačke ide za luke Rotterdam i Hamburg, a koje su 'ozbiljno pogođene poremećajima prijevoza'.

Jedna od kompanija koja bi mogla imati velikih problema je ThyssenKrupp, jer njemački div za proizvodnju čelika nije mogao dobiti sirovine zbog poplave.

  • +5
U travnju se jedan od najvećih svjetskih kontejnerskih brodova zabio u Sueski kanal, zaustavljajući promet na gotovo tjedan dana Izvor: EPA / Autor: SUEZ CANAL AUTHORITY/HO

'To će u konačnici utjecati na industrije poput automobilske, industrije kućanskih aparata i sličnih stvari', rekao je.

S&P Global Platts izvijestio je, pozivajući se na pismo kupcima, da je 16. srpnja ThyssenKrupp proglasio stanje pripravnosti. Do toga dolazi kada nepredvidive okolnosti, poput prirodnih katastrofa, spriječe jednu stranku u ispunjavanju ugovornih dužnosti, oslobađajući je penala.

Izvor iz tvornica ove kompanije rekao je za S&P Global Platts da dijelovi pruge u Hagenu 'nedostaju', dodajući da je još teže nego prije pronaći kamione za isporuku. Hagen je grad u zapadnoj Njemačkoj koji je među najteže pogođenima poplavama.