DOBRI REZULTATI

Kampovi nadoknadili lipanjski pad noćenja, očekuju dobru godinu

  • Autor: N.S./Hina
  • Zadnja izmjena 12.08.2016 08:38
  • Objavljeno 12.08.2016 u 08:38
Auto Kamp

Auto Kamp

Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac

Hrvatski kampovi nadoknadili su u srpnju i prvom tjednu kolovoza pad noćenja iz lipnja, a premda nemaju puno prostora za veća povećanja prometa, s obzirom na raspoložive kapacitete, ipak očekuju da će ova godina ukupno biti nešto bolja nego prošla, poručuju iz Kamping udruženja Hrvatske (KUH)

‘Unatoč lošijoj predsezoni, srpanj je za kampove prošao uspješno s ostvarenih oko 4,45 milijuna noćenja, što je 4 posto više nego u lanjskom srpnju. No, kako je minus do kraja lipnja bio veći od tog porasta, s izvrsnim srpanjskim rezultatima dolazimo do ukupno oko 8,8 milijuna noćenja u kampovima, što je 1 posto manje nego lani’, kaže direktor KUH-a Adriano Palman.

Smatra da je na slabiji rezultat kampova u lipnju vjerojatno dijelom utjecalo europsko nogometno prvenstvo te kasniji školski praznici u Europi.

Analizirajući ovogodišnje rezultate kampova, Palman ističe da se od početka godine do kraja srpnja zapravo bilježe lijepe brojke koje su, primjerice, 14 posto više nego što je u tim mjesecima ostvareno prije pet godina i čak 21 posto više nego prije deset godina.

Po cijeni povoljniji, a po kvaliteti hrvatski kampovi vodeći na Mediteranu

Napominjući kako su u Hrvatskoj prosječne dnevne cijene u kampovima još uvijek povoljnije nego u nekim drugim konkurentskim zemljama na Mediteranu, Palman iznosi da je prosječna dnevna cijena obiteljskog kampiranja u hrvatskom kampu ove godine 38,16 eura, dok je primjerice u Italiji to 43,44 eura, a u Španjolskoj 38,80 eura.

Ipak, s porastom kvalitete i cijene su u hrvatskim kampovima u odnosu na pet godina ranije porasle za 10 posto, što u KUH-u drže da nije previše jer je dobro pogođen omjer cijene i kvalitete.

‘Analiza ocjena kampova u cijeloj Europi u kamping vodiču njemačkog auto kluba ADAC dokazuje da su po prosječnoj ocjeni kvalitete hrvatski kampovi prvi na Mediteranu, a drugi u Europi. Ispred Hrvatske su tek kampovi u Nizozemskoj’, kaže Palman. Dodaje da su i ove godine u kampovima najzastupljeniji tradicionalni kampisti - Nijemci, Slovenci, Austrijanci, Nizozemci i Talijani.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!