PROFIT PRIJE SVEGA

Kamate na štednju padaju triput brže od kamata na kredite

06.04.2011 u 10:36

Bionic
Reading

Dok banke u javnosti pompozno objavljuju snižavanje kamatnih stopa na kredite za 0,2 ili 0,3 posto, redovito prešućuju smanjivanje kamata na štednju, koje se odvija paralelno i u pravilu u znatno većem postotku

Erste banka nedavno je smanjila kamatne stope na nove stambene kredite za 0,25 postotnih bodova, ali je istovremeno, kažu neki klijenti, kamate na depozite smanjila za 0,85 postotnih bodova, piše Novi list.

Riječ je dakle o oko tri puta većem smanjenju kamata na depozite od kamata na kredite, a takva tendencija bržeg pada pasivnih kamata, koje bankarima predstavljaju trošak, od aktivnih kamata, koje im predstavljaju prihod, prisutna je tijekom zadnjih godinu dana.

Dok su Erste, Raiffeisen, a prije njih i Privredna banka ove godine barem malo smanjile kamate na stambene kredite, najveća domaća banka, Zagrebačka, to još nije učinila. Zaba je, međutim, lani smanjila kamatnu stopu na stambene kredite koja se još uvijek međutim kreće oko sedam posto u redovnoj ponudi, a dio klijenata primijetio je da im se redovna kamata na oročene depozite smanjila, s oko pet na tri posto na godišnjoj razini čemu onda ipak treba pripisati bonus.

Građanima koji i štede i otplaćuju kredit ovakvo ponašanje banaka tako predstavlja svojevrsni poremećaj tekuće likvidnosti, čije su 'usklađivanje' banke zapravo prebacile na klijente.

Prema podacima HNB-a, prosječne kamate na dugoročne stambene kredite građana, uz valutnu klauzulu, s kraja 2009. do kraja 2010. godine smanjile su se sa 6,45 na 6,02 posto, dakle ni za pola postotnog boda, a u istom razdoblju kamate na dugoročne oročene devizne depozite stanovništvu u eurima sa 5,43 smanjile na 4,29 posto, dakle za više od jednog postotnog boda.