APEL BANKAMA

Kamate na stambene kredite 50% više nego u eurozoni

25.05.2011 u 17:09

Bionic
Reading

Gospodarstvo i građani ne osjećaju u dovoljnoj mjeri koristi od stabilnosti i poslovne uspješnosti banaka, ocijenili su danas članovi Gospodarsko - socijalnog vijeća (GSV) koji smatraju da bi kamatne stope banaka trebale biti niže

Prosječna kamatna stopa na kredite gospodarstvu koja sada iznosi šest posto može biti niža, a predstavnici banaka danas su najavili da će ulaskom Hrvatske u Europsku uniju kamate biti kao u eurozoni, kazao je predsjednik GSV-a Matko Bolanča nakon višesatne sjednice GSV-a na kojoj se raspravljalo o stanju i trendovima u bankarskom sustavu i o monetarnoj politici.

Na sjednici su, uz predstavnike poslodavaca, sindikate i Vlade, bili i predstavnici banaka i Hrvatske narodne banke.

Bolanča, koji u GSV-u zastupa poslodavce, kaže da HUP prepoznaje uspjeh i učinkovitost bankarskog sustava koji je kompatibilan europskim sustavima, ali da poboljšanje likvidnosti i trenda smanjenja kamatnih stopa nisu dovoljni pa HUP traži brži i jeftiniji pristup financijskim sredstvima. Uspješnost banaka još uvijek se ne pretače u BDP i poravak gospodarstva, kaže Bolanča.

HNB je, po njegovim riječima, oslobađanjem sredstava obvezne pričuve banaka učinio veliki korak, a sad je trenutak da banke tu 'relativnu vrijednost pretoče u gospodarsku učinkovitost' te da budu ne samo vlasnice nekretnina nego i sudionice gospodarskih procesa

Predstavnik sindikata Krešimir Sever kaže kako su sindikati danas iznijeli niz primjedbi na ponašanje banaka u krizi.

S obzirom na visoku dobit koju su ostvarile vidi se da su banke vozile jednim pravcem, a ostatak gospodarstva drugim čime mogu biti zadovoljni njihovi vlasnici, a gospodarstvo, građani i njhovi zaposlenici ne, kaže Sever.

Banke su za vrijeme krize dizale kamate i dodatno opteretile gospodarstvo i stanovništvo, drži Sever. Smatra da bi u Hrvatskoj trebalo uvesti porez na bankarske transakcije, na čemu inzistira svjetska sindikalna scena.

Sindikalac podsjeća da su kamate na stambene kredite u eurozoni prosječnih četiri posto, a u Hrvatskoj oko šest posto, dakle 50 posto više.

Potpredsjednik GSV-a Božidar Kalmeta kaže kako Vlada očekuje da bankarski sustav i mjere monetarne politike budu podrška Vladinom programu gospodarskog oporavka.

U pogledu visine kamata, Kalmeta je podsjetio da je Vlada kroz 'model A+' osigurala financijska sredstva po prosječnoj kamati od četiri posto, da su pale kamate na trezorske zapise te da je u provedbi program sufinanciranja stambenih kredita.

Spomenuo je i Vladin 'model B' te pozvao banke da u njemu sudjeluju.

Vlada čini sve kako bi držala pod kontrolom proračunsku potrošnju, rekao je Kalmeta i ponovio riječi ministrice financija Martine Dalić da neće biti rebalansa proračuna.