procjena analitičara

Kakve bi šokove na financijskim tržištima mogla izazvati ruska invazija na Ukrajinu?

24.01.2022 u 17:29

Bionic
Reading

Prijetnja razornog europskog kopnenog rata do sada nije puno 'odzvonila' na financijskim tržištima, ali se čini da će ulagači vjerojatno pobjeći u 'sigurna utočišta', kao što su dolar, jen ili zlato, ako Rusija napadne Ukrajinu, navode tržišni analitičari

U tom bi slučaju vjerojatno bila u igri 'tipična vrsta odgovora na sukob', uključujući bijeg u 'sigurna utočišta', kao i skok cijena nafte i europskog prirodnog plina, rekao je za MarketWatch Garrett DeSimone, voditelj kvantitativnog istraživanja u OptionMetricsu. Ipak, on očekuje da će ti potezi vjerojatno biti kratkotrajni.

Moskva je premjestila oko 100.000 vojnika blizu Ukrajine kao odgovor na, kako kaže, prijetnje njezinoj sigurnosti od Sjevernoatlantskog saveza i zapadnih sila. Taj je potez potaknuo strahove od ruskog napada. Dok se izravan vojni odgovor SAD-a i zapadnih saveznika ne očekuje, predsjednik Joe Biden najavio je teške sankcije Rusiji.

S druge se strane smatra da će Rusija, kao ključan dobavljač energije za Europu, vjerojatno koristiti te resurse kao odgovor na blokadu Zapada.

Uloga Rusije kao dobavljača prirodnog plina za zapadnu Europu znači da bi cijene energije mogle izazvati veliku volatilnost na drugim financijskim tržištima. Sukob između Rusije i Ukrajine vjerojatno bi uzrokovao skok cijena prirodnog plina, rekao je Barrow.

  • +7
Vježba ruske vojske Izvor: EPA / Autor: MAXIM SHIPENKOV

'Vjerojatno bi druge cijene energije skočile u tandemu i to bi moglo poremetiti cijene financijske imovine na način koji bi bio daleko značajniji nego što smo vidjeli 2014.', rekao je, dodajući: 'Potražnja za sigurnim utočištem vjerojatno bi povećala interes za imovinom kao što su obveznice, dolar, jen i švicarski franak.'

Kreatori politike u Washingtonu nagovijestili su da će pokušati izuzeti energiju iz paketa financijskih sankcija koji se trenutno priprema, ali 'postoji jasno očekivanje da će Moskva pokušati ograničenjima izvoza energije pritisnuti zapadne prijestolnice', rekla je Helima Croft, voditeljica globalne robne strategije RBC Capital Marketsa.

To je već dovelo do utrke za osiguranjem dodatnih zaliha plina za Europu kako bi se nadoknadilo strmoglavo smanjenje ruskog izvoza, rekla je, iako je pitanje 'gdje pronaći te dodatne količine'.

  • +3
Ruski tenkovi prije posljednjih preinaka Izvor: Profimedia / Autor: Vitaliy Ankov / Sputnik / Profimedia

'Svaka eskalacija trebala bi povećati vrijednost dolara u odnosu na euro - s obzirom na to da će ovisnost Europe o ruskom izvozu energije biti još više izražena', smatraju analitičari.

I cijena zlata mogla bi porasti kako ulagači budu tražili sigurne luke. Kada je riječ o dionicama, zaključak iz prošlih geopolitičkih kriza glasi da je najbolje ne prodavati u panici.

Napravljena je analiza 28 najgorih političkih ili gospodarskih kriza tijekom šest desetljeća prije 11. rujna 2001. i terorističkog napada na SAD.

U 19 slučajeva Dow Jones je bio viši šest mjeseci nakon početka krize. Prosječna šestomjesečna dobit nakon svih 28 kriza bila je 2,3 posto.