EUROPSKI REVIZORSKI SUD

Kako se trošio novac iz fonda za oporavak od koronakrize? Europska komisija upozorena zbog brojnih 'rupa'

09.03.2023 u 12:43

Bionic
Reading

Europska kontrola potrošnje novca iz fonda za oporavak od koronakrize krije brojne 'rupe', zaključio je europski revizorski sud (ECA), upozorivši Europsku komisiju da pojača zaštitu od korupcije i sukoba interesa

Europska komisija uspostavila je 'u relativno kratkom roku' mehanizam kontrole potrošnje novca iz programa EU-a za oporavak od pandemijske krize, vrijednog 724 milijarde eura, istaknuli su revizori u izvješću, objavljenom u srijedu. Analiza kontrolnog mehanizma otkrila je rupe u zaštiti financijskih interesa EU-a, zaključili su.

Komisija zemlji EU-a isplaćuje novac iz fonda za oporavak od koronakrize nakon što se uvjeri da je ispunila unaprijed utvrđene ciljeve iz plana oporavka od koronakrize i provjerava njihove podatke. No, poštivanje relevantnih europskih i propisa članica nije uvjet za isplatu novca iz fonda za oporavak, za razliku od drugih programa EU-a, niti Komisija vodi računa o tome pri provjeri zahtjeva članica za isplatom novca.

Potrošnju kontroliraju same članice, koje moraju paziti da su projekti koji se financiraju europskim novcem u skladu s propisima i da isplaćeni novac nije na udaru prijevara, korupcije, sukoba interesa ili dvostrukog financiranja. Europska komisija prikuplja tek skromnu količinu provjerenih informacija o mehanizmima kontrole u zemljama-članicama, koje su ključne za neovisnu kontrolu, naglasili su revizori.

  • +4
Euri Izvor: Profimedia / Autor: SOPA Images Limited / Alamy / Alamy / Profimedia

Bruxelles planira u idućim godinama provjeravati kontrolne mehanizme članica kako bi utvrdio sprečavaju li, detektiraju i korigiraju prijevare, korupciju, sukob interesa i dvostruko financiranje.

Komisija u takvim slučajevima može zatražiti povrat novca, ako to ne naprave same članice, ali do sada nije planirala provjeravati jesu li investicijski projekti u skladu s propisima, pa raspolaže tek ograničenom količinom provjerenih informacija.

Nepoštivanje propisa o javnoj nabavi, državnoj pomoći i kriterijima za novac iz fonda raširena je pojava u drugim europskim programima potrošnje i predstavlja rizik za financijske interese EU-a, upozoravaju revizori.

Komisija zato mora pokriti 'rupe' u kontrolnim mehanizmima, poručuju. Povjerenje građana EU-a ovisi o tome 'mogu li biti sigurni da se njihov novac pravilno troši', rekao je predsjednik ECA-e Tony Murphy.