taj mahal

Kako je čudesni spomenik ljubavi postao crna mrlja prošlosti

26.11.2017 u 20:32

Bionic
Reading

U čuveni mauzolej uselila se politika kao dio aktualne svađe oko indijske prošlosti jer su hinduistički nacionalisti, trenutno na vlasti, krenuli u veliko pospremanje povijesti. Jedno od sedam čuda svijeta pod zaštitom UNESCO-a izbačeno je iz lokalnih turističkih vodiča zato što navodno ne odražava indijsku kulturu - naime Taj Mahal izgradio je mogulski šah Jahan, a on je bio musliman

U jeku sezone ispred čuvenog spomenika ljubavi Taj Mahala u gradu Agri, 200 kilometara od New Delhija, dnevno se natiska 45.000 turista, godišnje više od šest milijuna. Posjetitelji sa svih strana svijeta stižu u sjevernu indijsku državu Uttar Pradesh da se dive sedmom čudu svijeta satkanom od čipkastog mramora, posutog žadom, ametistom, lapis lazulijem i tirkizom.

Iako bi se malo tko odlučio potegnuti do Agre da nije tog čudesnog, najposjećenijeg spomenika u Indiji pod zaštitom UNESCO-a, Taj Mahal je od prije mjesec dana izbačen iz službenog turističkog vodiča Uttar Pradesha kao objekt od nevažnog značenja. Vodič naslovljen 'Najvažniji spomenici Uttar Pradesha' potpisuje ministrica turizma te savezne države Rita Bahuguna Joshi, a vrvi brojnim hinduističkim i budističkim spomenicima, ali nigdje bisera mogulske arhitekture, bez obzira na to što im Taj Mahal donosi više od 20 posto prihoda od turizma.

Nije trebalo dugo da pukne skandal i javi se indijski pisac i stručnjak za nasljeđe Sohail Hashmi, optužujući vladajuću nacionalističku hinduističku stranku Bharatiya Janata (BJP) zbog političkih spački oko jedne od najslavnijih građevina u svijetu.

'BJP je došao na vlast na temelju diskursa da su indijske vrijednosti samo one koje se raspoznaju kao hinduističke. U 21. stoljeću oni naše kulturno nasljeđe dijele na poželjno hinduističko i nepoželjno muslimansko', izjavio je zaprepašteni Hashmi na Al Jazeeri.

Tko nije čuo za priču o čudesnom mauzoleju koji je u 17. stoljeću dao sagraditi mogulski car, šah Jahan u spomen voljenoj supruzi, perzijskoj princezi Mumtaz Mahal, preminuloj pri četrnaestom porodu? Za njegovu gradnju dovedeno je 20.000 majstora iz Indije, Perzije, Europe i Otomanskog Carstva, s 1000 slonova, a legenda kaže da je nakon njegova završetka car dao ubiti glavnog arhitekta da negdje drugdje ne ponovi svoje remek-djelo i majstorima odsjeći desne ruke da ne ponove ljepotu Taj Mahala.

  • +18
Taj Mahal Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Ali šefu ministrice turizma, glavnom ministru Uttar Pradesha Yogiju Adityanathu, Taj Mahal se ne sviđa. A kada se ne sviđa tom hinduističkom redovniku poznatom po antimuslimanskoj zaslijepljenosti, nije red da se sviđa ni ostalima u najvećoj saveznoj državi s 204 milijuna stanovnika, od kojih su 80 posto hindusi, a tek svaki peti musliman. Štoviše, važni gosti Adityanatha više ne dobivaju na poklon maketu ni slike Taj Mahala jer on ne odražava indijsku kulturu, objasnio je.

U spomenik ljubavi uselila se politika kao dio aktualne svađe oko indijske prošlosti jer su, nadmoćno preuzevši vlast, hinduistički nacionalisti krenuli u veliko povijesno pospremanje. Doba u kojem su sjevernim dijelovima Indije vladali muslimanski kraljevi za indijski je narod bilo jednako teško razdoblje ropstva kao u doba britanskog kolonijalizma, tvrde oni, te je po njima bijeli Taj Mahal u svijesti Indijaca 'crna mrlja' koju su izgradili izdajice indijskog naroda.

Takvom je mišljenju sklon sam premijer Narendra Modi, također pripadnik stranke BJP, pa je za prvog čovjeka Uttar Pradesha prošle veljače imenovao kontroverznog duhovnika Adityanatha, poznatog po izazivanju vjerskih nemira zbog usporedbe megapopularnog kralja Bollywooda, glumca Shaha Rukha Khana, s muslimanskim teroristom iz Pakistana i traženju da Indija ograniči ulazak muslimanima na jednak način kao što to čini američki predsjednik Trump.

'Tužno je to što je šah Jahan dio naše povijesti i mi ćemo tu povijest promijeniti', izjavio je član stranke BJP Sangeet Som, dok njegovi istomišljenici izvlače citate pisca P. N. Oaka, poznatog po hinduističkom povijesnom revizionizmu, koji je tvrdio da je nekadašnji hinduistički imperij vladao svijetom, da je engleski jezik dijalekt sanskrta, Westminsterska opatija zapravo hram posvećen božanstvu Šivi, a da je Taj Mahal izgradio maharadža Jaipura i originalno se zvao Tejo Mahalaya, iako o njegovoj gradnji ne postoje nigdje u Indiji tako detaljni opisi, kao što su to iza sebe ostavila tri dvorska povjesničara šaha Jahana.

Iako je Indija sekularna država, Yogi Adityanath inzistira na brojnim hinduističkim festivalima i vjerskim obredima, muslimanima je zabranjeno moliti ispred Taj Mahala, ulice nazivane po Mogulima preko noći su preimenovane, a mogulski vladari demonizirani zbog 'holokausta' nad hindusima. 'Problem Adityanatha je to što još nije odlučio je li na čelu svoga hrama ili na čelu vlade Uttar Pradesha', komentira jedan lokalni novinar.

Broj stranih turista nije se smanjio, ali je znatno opao broj domaćih posjetitelja Taj Mahala, što se nimalo ne sviđa cijeloj vojsci od 400.000 stanovnika koji su zaposleni oko i žive od te turističke meke. Unatoč tome što su prijašnje vlasti zatvorile neke tvornice, velike zagađivače zraka u blizini mauzoleja, građevina i dalje žuti, no u ovakvoj nabrijanoj atmosferi malo tko će se odvažiti na spašavanje spomenika ljubavi.

  • +12
I bolivudska megazvijeda Shah Rukh Khan, koji je u Dubrovniku snimao filmski hit 'Fan', našao se na meti indijskih revizionista Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavić / PIXSELL

A među onima koji oštro kritiziraju isključivu politiku prvog čovjeka Uttar Pradesha i pojavu turističkog vodiča bez Taj Mahala jest glasnogovornik glavne opozicijske stranke u Kongresu, Abhishek Manu Singhvi, koji kaže:

'Takav vodič u jednu ruku možete shvatiti kao šalu, a u drugu kao tragediju. To je isto kao da kažete da želite čitati Shakespeareovog 'Hamleta', ali bez danskog princa.'