zbog pomame

Južna Koreja planira zatvoriti platforme za trgovanje kriptovalutama

11.01.2018 u 13:53

Bionic
Reading

Južna Koreja sprema se zatvoriti platforme za trgovanje kriptovalutama, upozorio je u četvrtak ministar pravosuđa, prouzročivši nagli pad vrijednosti bitcoina i ostalih virtualnih valuta na južnokorejskom tržištu

Južnokorejske vlasti poduzele su niz mjera koje nisu zauzdale špekulacije virtualnim valutama i njihova je vrijednost u posljednje vrijeme snažno rasla. Ministar Park Sang-Ki upozorio je da bi pucanje tog balona prouzročilo pravu katastrofu.

'Mistarstvo priprema prijedlog zakona kojim se u osnovi zabranjuju sve transakcije na trgovačkim platformama koje se baziraju na virtualnim valutama', kazao je ministar novinarima.

Vlasti su ozbiljno zabrinute zbog pomame za kriptovalutama i namjeravaju zatvoriti platforme na kojima se njima trguje, dodao je Park.

Južna Koreja prometnula se u centar trgovanja kriptovalutama, s udjelom u globalnim transakcijama od oko 20 posto. Usporedbe radi, udio južnokorejskog gospodarstva u svjetskom gospodarstvu iznosi nekih dva posto.

Zbog izjave južnokorejskog ministra cijene bitcoina na južnokorejskoj plataformi Bithumb potonule su 18 posto, a ethereum je oslabio 23 posto.

  • +6
Godina koju je obilježio bitcoin Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Porezne vlasti provele su u srijedu inspekciju u Bithumbu, provjeravajući dokumente te kompanije, a istog su dana inspektori financijskih vlasti posjetili i šest južnokorejskih banaka koje kompanijama nude račune za trgovanje bitcoinima.

Seul je prošlog mjeseca financijskim kompanijama zabranio trgovanje virtualnim valutama. Dva tjedna kasnije najavili su i zabranu otvaranja anonimnih računa za trgovanje kritpovalutama i suzbijanje pranja novca uz upotrebu takvih valuta.

Također su upozorili da su cijene većine kriptovaluta u Južnoj Koreji daleko više nego u drugim dijelovima svijeta, pripisujući tu činjenicu 'slijepim špekulacijama'.

Aninomni dužnosnik najvišeg financijskog regulatora u Južnoj Koreji, Financijske nadzorne službe, kazao je za AFP da zatvaranje lokalnih platformi predstavlja 'vrlo snažnu mjeru' protiv virtualnih valuta.

Taj će potez 'de facto suzbiti' transakcije kriptovalutama u Južnoj Koreji postavljanjem ogromnih prepreka trgovcima, pojašnjava on.

Cijena bitcoina uzletjela je 2017. godine s oko 750 dolara u prvoj polovini siječnja na rekordnih više od 19.500 dolara sredinom prosinca da bi potom naglo pala, navodi Bloomberg. U četvrtak se bitcoinom trgovalo po 13.500 dolara.