OKUPLJANJE PARTNERA

Josipović pokušava pokrenuti socijalni dijalog

27.03.2013 u 17:20

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Ivo Josipović na današnjem je sastanku s predsjednicima pet sindikalnih središnjica obećao sindikalcima da će organizirati sastanak predstavnika Vlade, poslodavaca i sindikata na kojem bi se trebao postići dogovor o unapređenju socijalnog dijaloga u Hrvatskoj

Ivo Josipović, kojem su se sindikalni čelnici požalili da Vlada izbjegava socijalni dijalog, obećao je da će nastojati organizirati sastanak u Uredu predsjednika na kojem bi tri socijalna partnera pokušala oživjeti socijalni dijalog, rekao je Hini predsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević

Sindikati već duže vrijeme zamjeraju Vladi Zorana Milanovića da odluke koje utječu na materijalni i socijalni položaj hrvatskog radništva donosi jednostrano, bez konzultacija sa socijalnim partnerima. Osim toga, zbog utvrđivanja reprezentativnosti sindikata i poslodavaca već neko vrijeme ne funkcionira ni Gospodarsko-socijalno vijeće, koje vjerojatno neće početi ponovno raditi ni u idućih mjesec dana.

Sindikalni čelnici pozdravili su preporuke predsjednika Josipovića za olakšanje dužničke krize građana, te su mu predložili da sazove sjednicu Vlade na kojoj bi zatražio realizaciju predloženih mjera

No, Josipović nije prihvatio taj prijedlog, kaže Matijašević. Umjesto toga, najavio je da će, slično kao i u slučaju mjera za olakšanje dužničke krize, predstaviti zakonske prijedloge za smanjenje brojnih administrativnih i drugih prepreka za ulaganje u Hrvatsku.


Nakon sastanka i Ured predsjednika je izvijestio o ključnim dijelovima razgovora.

Čelnici hrvatskih sindikalnih središnjica istaknuli su kako su svjesni teške ekonomske situacije u kojoj se Hrvatska nalazi i da smatraju kako se izlazak iz krize ne može postići samo smanjivanjem plaća i prava radnika. Zalažu se za provođenje nužnih reformi u gospodarstvu i javnom sektoru.

Osobito su naglasili važnost dijaloga socijalnih partnera u rješavanju nagomilanih gospodarskih problema te u zaštiti socijalnih prava. Izrazili su nezadovoljstvo postojećom razinom socijalnog partnerstva i dijaloga među socijalnim partnerima.

Sindikalni čelnici informirali su predsjednika Josipovića i o namjeri da 1. svibnja organiziraju prosvjed na kojemu bi njihovo članstvo i građani iskazali nezadovoljstvo postojećim stanjem u društvu.

Razgovaralo se i o prijedlogu gospodarskih mjera za ublažavanje dužničke krize građana koje je predsjednik Josipović predstavio prošle subote. Sindikalni čelnici smatraju da mjere mogu pomoći onim građanima čija je egzistencija najviše ugrožena zbog krize.