TERME TUHELJ

Josipović i Tuerk kamenom o kamen

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 12.04.2011 15:41
  • Objavljeno 12.04.2011 u 14:54
Josipović Tuerk

Josipović Tuerk

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Hrvatska i Slovenije prošle su godine unatoč krizi uspjele povećati robnu razmjenu za 10 posto, što pokazuje novi razvoj gospodarskih odnosa dvije zemlje, istaknuto je na okruglom stolu 'Jačanje gospodarske suradnje Hrvatske i Slovenije s naglaskom na programe EU i sektor turizma' koji je danas održan u Termama Tuhelj uz sudjelovanje predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića i predsjednika Republike Slovenije Danila Tuerka

Skup je u organizaciji Terma Tuhelj, Krapinsko-zagorske županije, HGK Županijske komore Krapina, Regionalne gospodarske zbornice Celje i Poslovnog kluba Slovensko-hrvatskih gospodarstvenika okupio stotinjak predstavnika tvrtki i institucija iz Hrvatske i Slovenije.

Podršku daljem jačanju gospodarskih odnosa između dvije zemlje i jačem povezivanju tvrtki svojim su dolaskom dali i predsjednici Hrvatske Ivo Josipović i Slovenije Danilo Tuerk koji su, obraćajući se okupljenim gospodarstvenicima, naglasili važnost te suradnje posebno na prekograničnim projektima i u sklopu skorog ulaska Hrvatske u EU.

Predsjednik Josipović istaknuo je pritom da je otvorenost i suradnja sa susjedima i prijateljima jako važna te da zajednički projekti, poput turističke promocije i drugih, zadnjih godinu dana pokazuju sveobuhvatno dobrosusjedske odnose Slovenije i Hrvatske.

Slovenski predsjednik Tuerk naglasio je da suradnja tvrtki iz dvije zemlje, posebno na prekograničnim projektima, pridonosi i stvaranju novih poslovnih mogućnosti, ali pridonosi i boljem životu stanovništva na obje strane, što svojom kohezijskom politikom promovira i EU.

Istaknuo je i sinergijsku povezanost dvije zemlje prema trećim tržištima, primjerice u zdravstvenom turizmu, dodavši da su zadovoljni s napretkom gospodarske i političke suradnje dvije zemlje.

Polaganje kamena temeljca za novi hotel u Termama Tuhelj, što su zajedno učinila dva predsjednika, označio je pokazateljem ne samo rastuće robne razmjene, nego i međusobnog poštovanja između dvije zemlje.

Terme Tuhelj s novim hotelom, investicijom vrijednom 12 milijuna eura, još jednom pokazuju uspješnost suradnje Slovenije i Hrvatske s obzirom na to da su Terme Tuhelj u vlasništvu slovenskih Termi Olimia iz Podčetrtka, blizu slovensko-hrvatske granice.

Iznoseći zaključke okruglog stola potpredsjednica HGK Vesna Trnokop Tanta naglasila je važnost porasta robne razmjene između dvije zemlje, kao i da su dosadašnja iskustva slovenskih investitora u Hrvatsku, posebno u njezin turizam, dobra te su sa skupa upućene preporuke i drugim sektorima za takvo investiranje.

Navela je da je Hrvatska u Sloveniju od 1993. do 2010. uložila 379 milijuna eura, dok je Slovenija u Hrvatsku uložila u tom razdoblju 1,15 milijardi eura.

Vjeruje, kao i ostali sudionici skupa, da će brojni prekogranični projekti između Hrvatske i Slovenije pridonijeti daljem rastu gospodarske suradnje.

Osim u turizam na skupu su istaknute mogućnosti investiranja u tekstilnu industriju i energetiku kao i suradnja u obrtništvu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi