bitka za turiste

Jesmo li u 'specijalnom ratu'? Direktor udruge velikih hotelijera: Neke zemlje EU pokušavaju zadržati svoje građane kod kuće, loše vijesti iz Hrvatske u tome im pomažu

14.07.2020 u 13:08

Bionic
Reading

Okupljeni u Hrvatskoj udruzi turizma (HUT) veliki hotelijeri sve glasnije traže postrožavanje epidemioloških mjera kako bi se zaustavio rast broja zaraženih koronavirusom i spasila sezona. Direktor HUT-a Veljko Ostojić upozorava da pojedine europske zemlje koriste svaku lošu vijest iz Hrvatske kako bi zadržale svoje građane na odmoru kod kuće

Tjednik Nacional u novom broju piše da neke tvrtke iz Njemačke, Austrije i Slovenije čak prijete otkazima radnicima ako svoj godišnji planiraju provesti u Hrvatskoj. Poslodavci su navodno zabrinuti da bi im se djelatnici mogli zaraziti u Hrvatskoj, a i da bi za vrijeme njihovog boravka na Jadranu matična država mogla uvesti obaveznu samoizolaciju prilikom povratka, što bi značilo još 14 dana odsustva s posla.

Veljko Ostojić je potvrdio da ima slučajeva gdje europske tvrtke brane radnicima odlazak u Hrvatsku. To potvrđuje, izjavio je za Nacional, da je Hrvatska trenutno u 'specijalnom ratu s nekim državama Europske unije koji se vodi za svakog potencijalnog turista'.

Što je točno mislio pod pojmom 'specijalnog rata' Ostojić je objasnio za tportal.

'Specijalni rat nije nikakav rat, nego je pokušaj, odnosno politika, pojedinih država da zadrže svoje građane kući. Te namjere podupiru razni mediji čije se objave često temelje na paušalnim ocjenama. Ipak, svjedoci smo kako je posljednjih dana takvih neutemeljenih i tendencioznih natpisa sve manje. Zajednička zadaća hrvatskih turističkih djelatnika, politike pa i medija je da što više komuniciramo i dijelimo točne i precizne informacije', rekao je Ostojić.

Od kako svaki dan rastu brojke zaraženih HUT je od Nacionalnog stožera zatražio postroženje mjera. Hotelijeri smatraju da treba zatvoriti granice prema Srbiji i BiH od kuda je uvezen najveći broj novozaraženih koronavirusom.

  • +28
Turistička sezona Izvor: Pixsell / Autor: Marko Dimic/PIXSELL

Ostojić smatra da države poput Njemačke, Austrije i Slovenije baš koriste činjenicu da su otvorene granice prema trećim zemljama kao argument protiv dolaska u Hrvatsku.

'HUT daje potpunu podršku aktivnostima nacionalnog stožera i njihovim naporima u suzbijanju epidemije, a svjesni smo pritisaka kojima su izloženi sa svih strana. Kao predstavnicima turističkog sektora ishod ove sezone nam je prioritet, jer je on od ključnog značaja za cjelokupno gospodarstvo. Ono što predlažemo je logičan slijed - nužan odgovor na događanja posljednjih tjedana koji su doveli do pogoršanja epidemiološke slike. Naime, broj slučajeva u Hrvatskoj povećao se slijednom odlaska neodgovornih pojedinaca u istočne zemlje u kojima situacija nije bila pod kontrolom kao kod nas i nepoštivanja mjera, u noćnim klubovima i na velikim događanjima gdje se nije poštovala socijalna distanca, stoga držimo da nije nelogično to što predlažemo', rekao je Ostojić za tportal.

  • +13
U Rijeku stigao vlak s češkim turistima Izvor: Cropix / Autor: Matija Djanjesic / CROPIX

Dodaje da čim se pojave negativne vijesti ili čak i najave o pogoršanju epidemije u Hrvatskoj, rezervacije u cijelosti stanu, a broj otkazivanja premaši broj novih rezervacija u značajnom obujmu.

Kolika je točno popunjenost hotela u odnosu na prošlu godinu Ostojić ne otkriva.

'Popunjenost na sjevernom Jadranu je najveća, onda pada, a najslabija je na jugu, za što se nadamo da će se čim prije popraviti. Vidimo pozitivne pomake jer se popunjenost iz dana u dan povećava, a najave za špicu su dobre, naravno, ako se epidemiološka situacija zadrži na ovoj razini ili popravi nabolje', poručio je direktor HUT-a.