GenePlanet

Jedna od vodećih europskih kompanija za genetiku otvorila je centar za sekvenciranje DNK u Zagrebu

15.02.2019 u 11:34

Bionic
Reading

GenePlanet, jedna od vodećih kompanija za genetiku u Europi, pokrenula je Centar za sekvenciranje DNK nove generacije (NGS) u Zagrebu. Novi laboratorij osnovan je u suradnji s hrvatskom Poliklinikom Breyer

GenePlanet Centar za sekvenciranje DNK nove generacije (NGS) u prvoj fazi će obrađivati uzorke neinvazivnog prenatalnog testiranja (NIPT), čime će kroz DNK ispitivanja otkrivati tri najčešće trisomije (Downov sindrom, Edwardsov sindrom i Patauov sindrom) s vjerojatnošću detekcije preko 99 posto.

Iz slovenske kompanije ističu kako je prenatalni test Nifty powered by GenePlanet 'jednostavno, sigurno i pouzdano neinvazivno prenatalno testiranje iznimno visoke točnosti'.

Cijena testova je od 3400 kuna za Basic do 4400 kuna za Nifty plus test.

GenePlanet je prva kompanija koja je 2012. godine u Sloveniji i regiji ponudila neinvazivna prenatalna testiranja.

Marko Bitenc, osnivač i glavni izvršni direktor GenePlaneta, za tportal je objasnio što ga je motiviralo da u Zagrebu otvori svoj novi centar.

'Hrvatska, a posebno Zagreb, imaju brojne prednosti. Prije svega, zbog centralne lokacije i neposredne blizine ostalih nama važnih zemalja. Zatim jer smo u Poliklinici Breyer, poliklinici s dugogodišnjom tradicijom i iskustvom u svakodnevnom laboratorijskom radu i akreditacijom ISO 15189, pronašli idealnog partnera za NGS centar GenePlaneta. Breyer i Hana Breyer osobno (op.a., izvršna direktorica) žele zadržati svoju poziciju lidera te jako cijene inovacije i novosti poput naših. Zagreb će biti središte i u ovom laboratoriju će se obrađivati uzorci iz 30 svjetskih zemalja', istaknuo je Bitenc.

Prisutnost zagrebačkog laboratorija na tako visokoj tehnološkoj razini bit će prekretnica, smatra on, u smislu razvoja znanosti u čitavoj regiji.

'Centar za sekvenciranje DNK nove generacije (NGS) u Zagrebu će znatno utjecati na hrvatsku znanstvenu i liječničku zajednicu. Ovo je prvi NGS laboratorij za prenatalnu neinvazivnu dijagnostiku u cijeloj regiji, što je zasigurno velika prekretnica. NGS tehnologija je omogućila industriji smanjiti troškove DNA sekvenciranja, učinivši ovu vrstu testa u dijagnostičke svrhe puno pristupačnijim za krajnjeg korisnika. Nešto za što su nekad bile potrebne godine i milijuni sada može biti završeno u nekoliko dana i za nekoliko stotina eura', naglasio je Bitenc.

Tehnologiju koja se koristi u novom centru GenePlanet je prenio iz organizacije BGI, globalnog opskrbljivača u sekvenciranju genoma. Glavni cilj prijenosa tehnologije u Hrvatsku, objasnio je Bitenc, dodatno je skratiti vrijeme obrade uzoraka uz zadržavanje najviših standarda kvalitete te proširiti spektar testiranja dostupnih u Hrvatskoj i široj regiji.

  • +2
GenePlanet Izvor: Licencirane fotografije / Autor: GenePlanet

Svoj komentar na suradnju s GenePlanetom dala je i izvršna direktorica Poliklinike Breyer, Hana Breyer.

'Briga za naše pacijente uvijek je na prvom mjestu, a ovo veliko područje genetskog testiranja vrlo je korisno u dijagnostici mnogih stanja i bolesti. Savršena smo kombinacija s GenePlanetom jer su oni autoritet u genetskom testiranju, a mi imamo iskustva u laboratorijskom radu', istaknula je Breyer.

Otvaranje zagrebačkog NGS laboratorija pozdravio je prof. dr. Hrvoje Vrčić, voditelj odjela za ljudsku reprodukciju u Kliničkom bolničkom centru Zagreb.

'Naša realnost je da sve veći broj parova planira obitelj nakon 35. godine života. Nifty powered by GenePlanet test postaje nezamjenjiv test probira u prenatalnoj skrbi ranih trudnoća jer nam daje uvid u kromosomski status ploda i pomaže u izbjegavanju invazivnih dijagnostičkih postupaka, kao što su amniocenteza ili biopsija koriona (CVS)', izjavio je Vrčić.