golem potencijal

Jedanaest kompanija u Hrvatskoj tražit će geotermalne izvore, evo što im je cilj

02.10.2023 u 10:33

Bionic
Reading

Na međunarodni natječaj za istraživanje i eksploataciju geotermalnih potencijala u Slavoniji, Podravini i Međimurju pristiglo je 16 ponuda od 11 različitih ponuditelja, a aktiviranje tih projekata pokrilo bi godišnju potrošnju električne energije za oko 200.000 hrvatskih kućanstava.

Nadmetanje je održano u razdoblju od 28. prosinca 2022. do 1. lipnja 2023. za šest istražnih prostora geotermalnih voda: Leščan, Međimurje 5, Kotoriba, Pčelić, Sječe i Ferdinandovac-1, priopćilo je u ponedjeljak Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja.

To je ministarstvo bilo nositelj i izdalo je dozvole, a Agencija za ugljikovodike operativno tijelo koje je provelo natječaj. Riječ je o geografskom području Dravske potoline u kojem je dokazan značajan geotermalni potencijal.

Na natječaj je pristiglo 16 ponuda od strane 11 različitih ponuditelja, i to za pet od šest ponuđenih istražnih prostora. Radi se, smatraju u resornom ministarstvu, o renomiranim domaćim i inozemnim kompanijama koje svoj portfelj žele diversificirati novim, sigurnim i jakim energetskim projektima.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja temeljem provedenog natječaja izdalo je dozvole za istraživanje geotermalnih voda na istražnim prostorima „"Leščan" i "Međimurje 5" - društvu INA, "Pčelić“ i "Sječe“ društvu "IGeoPen" (ponuditelji se oslanja na društvo iz UK-a), te "Kotoriba“ društvu Viola Energy Generation (ponuditelji se oslanja na društvo iz Turske).

Za istražni prostor "Ferdinandovac“ nije zaprimljena niti jedna ponuda te je stoga Povjerenstvo predložilo poništavanje nadmetanja.

Ukupni radovi uključuju izradu 21 geotermalne bušotine, a vrijednost ponuđenih istražnih radova iznosi 191,7 milijuna eura. Ukupna vrijednost investicija u slučaju pozitivnih rezultata istraživanja i utvrđenog potencijala te realizacije projekata u cijelosti iznosi preko 400 milijuna eura.

Aktiviranje spomenutih geotermalnih projekata nosi potencijal proizvodnje 600.000 MWh električne energije iz obnovljivih izvora, što pokriva godišnju potrošnju za oko 200.000 hrvatskih kućanstava.

Potencijal istražnih prostora, navodi se u priopćenju, identificiran je u ranijim bušotinama nastalim za potrebe istraživanja i eksploatacije nafte i plina, što smanjuje rizik i troškove budućim investitorima.

Davor Filipović Izvor: Pixsell / Autor: Davorin Visnjic/PIXSELL

 Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović poručio je u priopćenju da je aktiviranje geotermalnog potencijala značajan korak prema povećanju proizvodnje energije na hrvatskom tlu.

 "Osim što povećavamo sigurnost naše države povećavajući vlastitu proizvodnju energije iz obnovljivih, čistih izvora, aktiviranje geotermalnog potencijala donosi i niz koristi za gospodarstvo. Geotermalni potencijal postaje resurs koji će igrati značajnu ulogu u stvaranju energetske neovisnosti i dostatnosti Republike Hrvatske“, poručio je Filipović.

 Prema analizama, Hrvatska ima geotermalni potencijal za izgradnju geotermalnih elektrana ukupne snage oko 1 GW.