najavio ministar ćorić

Javni naručitelji revidirat će ugovore s građevinarima zbog poskupljenja materijala

20.09.2021 u 14:25

Bionic
Reading

Država će javnim naručiteljima građevinskih radova preporučiti dopune ugovora, ako su građevinarima ulazni troškovi zbog rasta cijena materijala i sirovina porasli za više od deset posto, najavio je u ponedjeljak ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić

U izjavi za vrijeme skupštine Hrvatske gospodarske komore, Ćorić je izvijestio da je na prošlotjednom sastanku s predstavnicima građevinskog sektora iz HGK i Hrvatske udruge poslodavaca zaključeno da će Ministarstvo gospodarstva Vladi poslati prijedlog zaključka kojim će se javnim naručiteljima preporučiti da iziđu u susret izvođačima radova ako su im troškovi značajno povećani.

Najavio je da bi zaključak trebao biti na Vladi u iduće dva tjedna, a potom slijedi analiza rasta troškova i dopune ugovora izvođača radova i javnih naručitelja, u slučajevima u kojima su građevinski materijali poskupjeli za više od deset posto.

"Logika je vrlo jasna - na temelju sustavne analize želimo iskoračiti i pomoći, s jedne strane izvođačima radova koji su u nekim situacijama došli u vrlo nezavidnu poziciju zbog rasta cijena pojedinih materijala, a druge strane olakšati javnih naručiteljima koji eventualni u nekim situacijama ne ulaze u aktiviranje ugovora", rekao je Ćorić.

Država, dodaje Ćorić, želi da se građevinski radovi nastave, jer građevinski sektor daje značajan doprinos BDP-u i ekonomskoj aktivnosti u Hrvatskoj.

"Ne želimo da u trenutku kad u potpunosti dolazimo do zraka nakon krize u 2020. godini, u građevinarstvu dođe do zastoja. To nije opcija", rekao je Ćorić.

Potpredsjednica HGK za graditeljstvo, promet i veze Mirjana Čagalj izjavila je da su poskupljenja posebno izražena kod materijala kao što su čelik i PVC proizvodi, što je dovelo do zastoja u realizaciji projekata, a sve to ima karakter izvanrednog događaja.

Građevinarima je, kako je rekla, rizično potpisivati ugovore s klauzulom o nepromjenjivosti cijena, dok cijene ulaznih troškova znatno rastu.

Čagalj je članovima Skupštine HGK predstavila i prijedlog Uzanci o građenju u kojima se uređuju odnosi između naručitelja i izvođača radova. Postojeće Uzance datiraju iz 1977. godine pa je formirana radna skupina za njihovu izmjenu, kako bi se odgovorilo na snažan porast cijena građevinskog materijala koji je i proizvođače i izvođače radova koji imaju ugovore proizašle iz postupaka javne nabave, ali i javne naručitelje doveo u nepovoljan položaj.

Dokument je poslan u proceduru usvajanja, a treba ga potvrditi Skupština HGK.