NEDOPUŠTENI UGOVORI?

Japan Tobacco tuži TDR Olgici Spevec

tdr

tdr

Izvor: Promo fotografije / Autor: TDR

Japan Tobacco International podnio je tužbu Agenciji za zaštitu tržišnoga natjecanja protiv Tvornice duhana Rovinj. JTI je prijavio TDR tvrdeći da je sklopio nedopuštene ugovore s iNovinama (u vlasništvu Adrisa), Tiskom i Konzumom (u vlasništvu Agrokora), Mercatorom-H i Ultra Grosom.

Na policama njihovih maloprodajnih mjesta nema cigareta JTI-ja te se JTI, kako piše Večernji list, žalio na ugovore o najmu i marketinškim uslugama, prodaji i ulistavanju duhanskih proizvoda na police, dodatke ugovora te na smjernice za njihovo provođenje.

Predrag Grubić, direktor korporativnih komunikacija Adris grupe, poručuje: 'Posrijedi je nepodnošljiv pritisak na našu tvrtku i pokušaj da se netržišnim sredstvima ostvari što bolja tržišna pozicija. Pritom se ne biraju sredstva pritiska. Vjerujemo da to hrvatska javnost, poglavito hrvatski potrošači, jako dobro zapaža. Uostalom, rado bismo svoje ponašanje usporedili s onim što rade globalne kompanije u svijetu. Podsjećamo samo da četiri vodeće (izuzmemo li Kinu) zauzimaju više od 80 posto svjetskog tržišta i da je TDR jedina preživjela tvrtka na prostorima na kojima je, ne tako davno, bilo dvadesetak duhanskih tvrtki.'

Direktor JTI-ja Hrvatska Siniša Trbojević poručuje pak suprotno: 'Očekujemo da će hrvatske institucije postupiti u skladu s mjerodavnim zakonom te osigurati uspostavljanje pravedna tržišnog natjecanja na tržištu cigareta. U skladu s time zatražili smo od AZTN-a da TDR-u zabrani svaku daljnju zlouporabu i da mu izrekne novčanu sankciju za dosad počinjenu zlouporabu vladajućeg položaja'.

Ako AZTN prihvati argumente JTI-ja, TDR bi mogao platiti kaznu i do 10% ukupnih prihoda. Tomislav Fučkar, regionalni menadžer British American Tobacca za Hrvatsku, kazao je da s potezom JTI-ja nisu upoznati, ali da je očekivan. 'U RH do danas nije uspostavljena zdrava tržišna utakmica duhanskim proizvodima. Svakodnevno nailazimo na više ili manje istovjetne prepreke', tvrdi Fučkar i ističe kako je BAT zbog toga već nekoliko puta podnosio prijave AZTN-u.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi