nabava lng-a

Japan planira pomoći komunalnim tvrtkama pri kupovini plina

29.09.2022 u 18:17

Bionic
Reading

Japanska vlada omogućit će putem javnih financijskih institucija potporu komunalnim tvrtkama kako bi u razdoblju snažnog rasta cijena na tržištu osigurale primjerenu opskrbu ukapljenim plinom, izjavio je u četvrtak ministar industrije

"Japanska banka za međunarodnu suradnju (JBIC) i druge javne financijske institucije ponudit će podršku japanskim tvrtkama u nabavi LNG-a kako bi se osigurala odgovarajuća opskrba gorivom", rekao je ministar industrije Yasutoshi Nishimura.

“Vjerujemo da će takav potez pridonijeti stabilnoj opskrbi LNG-om u Aziji”, rekao je Nishimura na konferenciji proizvođača i potrošača LNG-a.

Ministar nije naveo pojedinosti, a poslovni dnevnik Nikkei piše, ne navodeći izvore, da će JBIC dobavljačima električne energije i gradskim plinarama osigurati povoljne kredite za kupnju LNG-a na fizičkom tržištu.

Japanska komunalna poduzeća većinu LNG-a kupuju temeljem dugoročnih ugovora s dobavljačima, ali približno petinu nabavljaju na tržištu.

Cijene LNG-a na azijskim tržištima snažno su skočile ove godine, dosegnuvši rekordnu razinu u kolovozu, ali su nakon toga oslabile zahvaljujući izdašnim zalihama i nastojanjima vlada da obuzdaju potražnju u Europi.

Na tržištu pak strahuju da bi hladna zima u Europi mogla ponovo podići cijene na rekordne razine.

  • +15
LNG terminal Izvor: Cropix / Autor: Bozidar Vukicevic / CROPIX

Japan želi izbjeći energetsku krizu pa nudi financijsku potporu prije dolaska zime, kada se očekuje porast potražnje za grijanjem. Cijene LNG-a na fizičkom tržištu još su uvijek visoke zbog rizika prekida opskrbe iz Rusije.

Zapadne zemlje i Japan uveli su Rusiji sankcije zbog njezine invazije na Ukrajinu.

Japan desetinu uvoza LNG-a nabavlja u Rusiji, uglavnom putem projekta Sahalin 2.

U slučaju potpunog prekida isporuka iz Rusije Japan bi nabava šest milijuna tona LNG-a na fizičkom tržištu godišnje stajala više od bilijun jena (6,9 milijardi dolara), piše list Nikkei.