nagodba vjerovnika

Jamnica i Ledo: Odluka Visokog trgovačkog suda je procesna, a ne sadržajna

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 06.02.2020 14:02
  • Objavljeno 06.02.2020 u 14:02
Jamnica

Jamnica

Izvor: Fortenova grupa / Autor: Fortenova grupa

Odluka Visokog trgovačkog suda je procesne, a ne sadržajne naravi, a nagodba u Agrokoru je rezultat volje vjerovnika u postupku izvanredne uprave i nije ovisna o pojedinim odlukama skupština tvrtki iz Agrokor grupe, ističu u četvrtak iz Jamnice i Leda u očitovanju na medijske natpise

Jamnica i Ledo su se putem Zagrebačke burze očitovali na tekst objavljen u današnjem broju tjednika Lider pod naslovom "Slučar Agrokor: Mali dioničari Leda i Jamnice sve uvjereniji da će dobiti odštetu".

U tekstu se među ostalim navodi kako je Visoki trgovački sud (VTS) poništio dvije presude Trgovačkog suda u Zagrebu (TSZG) u vezi s tužbom malih dioničara protiv Jamnice i Leda.

Obje presude, kako piše Lider, donesene su istog dana - 19. prosinca prošle godine, a u njima stoji da je TSZG pogrešno protumačio da se tijekom izvanrednog postupka ne može pokretati tužba protiv Agrokora i povezanih tvrtki.

"Međutim - može se i, što je još važnije, riječ je o vrlo važnim odlukama spomenutih kompanija koje se mogu osporavati, a posljedica bi mogla biti isplata enormnih odšteta koje bi platili Jamnica, Ledo i druge tvrtke, a možda čak i država te vlasnik Fortenova grupa," piše Lider.

Iz Jamnice i Leda u očitovanju ističu kako je "odluka Visokog trgovačkog suda (VTS) procesne, a ne sadržajne naravi, s obzirom da se radi o odluci kojom VTS izražava svoj stav da se postupak o ništetnosti pojedinih odluka skupština društava u izvanrednoj upravi može voditi, odnosno da se zabrana vođenja različitih postupaka iz Zakona o izvanrednoj upravi ne primjenjuje na taj konkretan slučaj".

Sud međutim nije ušao u meritum zahtjeva Udruge malih dioničara odnosno nije odlučivao o osnovanosti tvrdnji udruge, kažu u Jamnici i Ledu.

"U svakom slučaju, nagodba vjerovnika je rezultat volje vjerovnika u postupku izvanredne uprave, čija zakonitost je potvrđena odlukom suda koja je pravomoćna i nije ovisna o pojedinim odlukama skupština društava iz Agrokor grupe, niti bi eventualna ništetnost pojedine odluke skupštine tih društava utjecala na valjanost nagodbe", poručili su iz Jamnice i Leda.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!