EU POSLUŠAO ZAGREB

Jadrolinija još šest godina bez konkurencije

11.03.2010 u 09:01

Bionic
Reading

Riječki brodar Jadrolinija je odahnuo nakon što je Europska komisija prihvatila zahtjev Zagreba da u kružnom i linijskom pomorskom prometu u Hrvatskoj ne bude uvedena puna konkurencija još nekoliko godina nakon ulaska u Europsku uniju, prenosi neslužbene informacije Novi list

U pregovorima s EU o prometnoj politici, Hrvatska je tražila da njezini mali brodari budu zaštićeni od europske konkurencije do 31. prosinca 2014., a Jadrolinija i drugi brodari koji se bave linijskim prijevozom do 31. prosinca 2016. godine

Prihvat hrvatskih zahtjeva od strane EU trebaju sad potvrditi sve zemlje članice EU čime će se donesti konačna odluka hoće li prijedlog biti prihvaćen ili ne.

Hrvatska je EU već početkom pregovora o prometnoj politici 2008. godine najavila zahtjev za dodatnim vremenom za prilagodbu i potpuno otvaranje tržišta što je EU tada odbacila jer nisu vidjeli opravdanja da hrvatski brodari još nekoliko godina nakon ulaska Hrvatske u Uniju na domaćim linijama ne dobiju konkurenciju iz zemalja članica EU-a.

Ipak, nakon dvije godine pregovora, čini se da su hrvatski pregovarači uspjeli nagovoriti Bruxelles da popusti i da Jadroliniji da dodano vrijeme za prilagodbu novim tržišnim uvjetima. Sličnu odgodu EU je ranije odobrila Španjolskoj, Francuskoj i Italiji, prenosi Novi list.