veza sa skdd-om

Građani od danas mogu pratiti i svoje dionice putem sustava e-Građani

27.11.2018 u 11:29

Bionic
Reading

Zahvaljujući povezivanju usluge Središnjeg klirinškog depozitarnog društva (SKDD) e-Ulagatelj sa sustavom e-Građani, svi građani koji su vlasnici dionica ili drugih vrijednosnih papira od utorka mogu pratiti svoj vlasnički račun i transakcije i putem sustava e-Građani, priopćeno je iz SKDD-a.

Korištenje usluge e-Ulagatelj moguće je online, kroz web portal, jednostavno i brzo, bez potrebe za dostavu naloga i ovjere kod javnog bilježnika, ističe se u priopćenju. Povezivanje sa sustavom e-Građani ostvareno je zahvaljujući suradnji SKDD-a s Ministarstvom uprave i Financijskom agencijom, a građanima je osigurana neophodna razina 3 sigurnosti kvalitete autentifikacije, kakvu koriste Financijska agencija ili banke za korištenje usluga internet i mobilnog bankarstva.

Građani će tako putem sustava e-Građani moći dobiti uvid u svoje transakcije s vrijednosnim papirima, provjeriti stanje svog vlasništva nad dionicama, provjeriti stanje računa i promjene po računu, pregledati isplaćena i neisplaćena sredstva iz korporativnih akcija, ažurirati podatke o dopisnoj adresi, bankovnom računu za isplatu itd.

“SKDD prati najsuvremenije sigurnosne protokole, a svoje poslovanje, standarde i usluge razvijamo svakodnevno. U skladu s tim, unaprjeđenje prijašnje usluge Moj e-račun u e-Ulagatelj vidjeli smo kao logičan smjer kojim ćemo našim korisnicima omogućiti još bezbrižnije i praktičnije svakodnevno nadziranje svog računa. Povezivanje usluge SKDD e-Ulagatelj sa sustavom e-Građani je tek prvi korak u sinergijskom korištenju već izgrađene visokokvalitetne javne infrastrukture za identifikaciju i autentifikaciju građana Hrvatske i komunikaciju između pružatelja javnih usluga i građana”, ističe Dora Matošić, predsjednica Uprave SKDD-a.

Povezivanje usluge e-Ulagatelj sa sustavom e-Građani otvara i brojne nove mogućnosti. Naime, obzirom da je sustav e-Građani povezan s analognim infrastrukturama drugih država članica Europske unije, sljedeći korak je omogućavanje građanima drugih država članica EU korištenje online usluga SKDD-a, navodi se dalje u priopćenju. Za korištenje usluga u sustavu e-Građani potrebno je imati jednu od vjerodajnica (sredstvo prijave u sustav), a svi građani koji već imaju elektroničku osobnu iskaznicu ili su korisnici internet bankarstva, elektroničkih servisa i ostali koji već imaju pristup sustavu e-Građani, mogu od sada koristiti i usluge SKDD e-Ulagatelj u punom opsegu.