OPASNOSTi ZA HRVATSKO TRŽIŠTE?

Iz Petrola upozoravaju: 'Već danas se suočavamo s nedostatkom dizela i benzina. Očekujemo dodatne poremećaje u opskrbi zbog embarga'

06.06.2022 u 20:41

Bionic
Reading

Vlada je odlučila smanjiti trošarine za 40 lipa kad je riječ o benzinu te 20 lipa za dizel. Uz to je srezala trgovačke marže za benzin i dizel s 75 lipa na 65 lipa, a za plavi dizel s 50 na 40 lipa. Međutim iz Petrola upozoravaju na opasnosti za hrvatsko tržište

'Zbog nepredvidivosti tržišta naftnih derivata trenutačno se nalazimo u vrlo zahtjevnom razdoblju. Na dodatnu dinamičnost tržišta, koja se očituje u porastu nabavnih cijena naftnih derivata, utječe i embargo na uvoz nafte i naftnih derivata porijeklom iz Rusije', upozoravaju iz Petrola, dodajući da se već danas suočavaju s nedostatkom dizela i benzina na tržištu.

'Zbog embarga EU-a na rusku naftu očekuju se dodatni poremećaji u opskrbi i dodatni pritisak na maloprodajne cijene. U takvim uvjetima, u kojima je ponuda goriva ograničena, državno ograničavanje cijena umjetno potiče veću potražnju, a time i više cijene kada se one ponovno prestanu ograničavati. Subvencije smatramo najprikladnijim državnim mjerama na način koji ne ruši postojeće poreze i pristojbe. Zbog velike volatilnosti, također bi bilo potrebno prilagođavati cijene tjedno, a ne svakih 14 dana', ističu iz Petrola, a prenosi N1.

Kako nova uredba stupa na snagu u srijedu, prodajna mjesta Petrola i Croduxa će u utorak zadržati trenutačne maloprodajne cijene naftnih derivata.