ČISTA ALTERNATIVA

Iz kladioničarskog biznisa u plutajuće elektrane

10.02.2010 u 11:58

Bionic
Reading

Plutajuće hidroelektrane potpuno su nov i inovativan pristup proizvodnji električne energije iz alternativnih izvora. Iza tog projekta, čija se vrijednost mjeri u milijunima eura, stoji hrvatska tvrtka Hidra Force d.o.o., čiji je vlasnik Ivan Korać, javnosti poznatiji kao vlasnik i direktor lanca kladionica Germania Sport. Tim stručnjaka koji radi na projektu nada se da će elektrane koje plutaju na vodi osvojiti svijet i postati pravi hit

Projekt plutajućih elektrana, koje su smanjena verzija velikih hidropostrojenja, započeo je 2008. godine okupljanjem grupe istomišljenika. 'Ocijenili smo da je došao pravi trenutak za realizaciju i komercijalizaciju jedne takve ideje, te je iste godine osnovana i tvrtka Hidra Force d.o.o.', rekao je za tportal Ivan Korać, koji je s timom stručnjaka prošli mjesec svoj novi projekt plutajućih elektrana predstavio i predsjedniku Stjepanu Mesiću.

'Ispitivanja na testnom modelu i provjera njegove učinkovitosti provedeni su na derivacijskim kanalima rijeke Drave i Rječine. Plutajući modul kinetičku energiju kretanja vodene mase u vodenom toku najprije pretvara u mehaničku snagu, koju potom putem generatora pretvara u električnu energiju. Na taj se način električna energija proizvodi u respektabilnim snagama, na komercijalno isplativ način te uz potpuno poštivanje ekoloških kriterija', pojašnjava Korać dodajući da su, s obzirom na ostvarene rezultate ispitivanja, sada u postupku izrade prototipa nakon čega slijede pripreme za serijsku proizvodnju. Projekt bi mogao u narednih šest mjeseci biti spreman za komercijalnu upotrebu.

Ivan Korać predstavlja projekt predsjedniku Stjepanu Mesiću

'Prema našim analizama, idealna početna, startna lokacija bili bi dravski derivacijski kanali na kojima planiramo instalirati jedno proizvodno polje od 100 MW, što je investicija od dva milijuna eura po jednom MW, te se nadamo da će se u realizaciju tog projekta uključiti i država', kaže Korać. Razgovori za komercijalizaciju ovog proizvoda na inozemnom tržištu već su započeli, interes je velik, a pokazao ga je čak i Vatikan.

'Plutajuće elektrane namijenjene su raznim skupinama kupaca. Finalna cijena proizvoda bit će isplativa za korisnika, a povrat investicije bit će nekoliko puta brži u odnosu na vjetroelektrane te čak nekoliko desetaka puta brži u odnosu na solarnu elektranu', poručuje Ivan Korać dodajući da je prednost ovakvog načina proizvodnje električne energije u tome što je snaga vode mnogo pouzdanija od snage vjetra, solarne i energije valova.

'U usporedbi s klasičnim načinima proizvodnje električne energije u akumulacijskim hidroelektranama, proizvodnja struje iz plutajućeg modula je 100 posto ekološka. Na instaliranom modulu nema zagađivača okoline, nema otpada ili onečišćenja vode nizvodno i nema nikakvog negativnog utjecaja na biljni svijet jer je u potpunosti osigurano prirodno kretanje flore i faune u riječnom toku', kaže Korać.

Tehnički uređaj za ovakav nov način proizvodnje električne energije zaštićen je patentnim pravom, zbog čega se u tvrtki nadaju da će se plutajuća elektrana razviti u novi hrvatski brand i postati tražen izvozni proizvod, čime bi se ostvarile pretpostavke za osnivanje novih radnih mjesta na polju proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora.

'Jedan od naših temeljnih ciljeva je zapošljavanje domaće industrije prilikom realizacije ovog projekta, za što su već mnoge hrvatske tvrtke iskazale interes. Metaloprerađivačka i elektronska industrija stručno su i tehnički osposobljene za proizvodnju ovakvog proizvoda, te je osim potrebnih sirovinskih materijala, sve ostalo moguće realizirati u domaćim proizvodnim kapacitetima', tvrdi Korać.

U tvrtki Hidro Force ističu da bi se plutajućim hidroelektranama mogla znatno smanjiti i ovisnost Hrvatske o uvozu električne energije. 'Projekt je prilika za izvoz tehnologije, ali i poticaj za lokalni i regionalni razvoj kao i pomoć u održavanju riječnih slivova. Tehnologija na kojoj radimo bit će pogodna i za instaliranje na lokacijama koje su izvan postojećih infrastrukturnih elektrifikacijskih trasa a posjeduju vodene resurse', ističe Korać koji se nakon uspješnog sastanka s predsjednikom Mesićem, ovih dana nada i susretu s premijerkom Jadrankom Kosor, s kojom će razgovarati o mogućem uključivanju države u projekt.