gradonačelnik virovitice

Ivica Kirin govorio o slučaju Siniše Palma i njegovoj iznenadnoj smrti

29.06.2021 u 17:48

Bionic
Reading

Jedan je od najdugovječnijih gradonačelnika. Pobjedu je odnio već u prvom krugu lokalnih izbora i tako započeo svoj šesti mandat na čelu Virovitice. Ivica Kirin dugo nije dao intervju za medije, još od tragičnog događaja prije dvije godine, samoubojstva pročelnika za financije Siniše Palme. DORH je utvrdio da je riječ o samoubojstvu. Što je naučio iz tog slučaja, progovorio je za Studio 4 HTV-a.

Taj je događaj, kaže, uvelike obilježio i njega kao gradonačelnika, ali i Grad Viroviticu jer je bio popraćen i od strane nacionalnih medija. Pokazao im je, dodaje, nedostatke u sustavu, pogotovo što se tiče kontrole javnog novca. Zbog tog će slučaja, unatoč informatizaciji i e-sustavu kojime žele olakšati građanima poslovanje, još uvijek morati raditi papirnato, kaže Kirin, javlja HRT.

'Tražimo da nam se svi izvodi i podaci iz banke dostavljaju papirnatim putem i da budu ovjereni. To nam je dodatni trošak, ali to nam je sigurnost da se više nikada ne može ponoviti slučaj koji se dogodio, kada je došlo do pronevjere gotovo 17 milijuna kuna. I to, rekao bih, u višegodišnjem razdoblju. Jer to se nije dogodilo tijekom jedne godine. I to nas je naučilo da moramo imati više povjerenja u svoje ljude, ali i da moramo znati koje su tim ljudima koji se bave financijama, koji imaju moć raspolaganja novcem, privatne i životne navike i donekle kakav im je privatan život, kako bismo izbjegli ovakve situacije', rekao je. 

'Desilo se što se desilo, ne daj Bože više nikome', dodaje.

'Netko to napravi iz bolesti, kockanja i ne znam čega, a netko iz koristi', nastavlja. Ljudski faktor uvijek je najveći rizik, zaključuje nakon cijelog slučaja i dodaje kako će u konzultacijama s Ministarstvom financija i Državnom revizijom napraviti sustav tako da se to više nikome ne može ponoviti.

Ovo mu je šesti mandat na čelu Virovitice. 

'Da budem iskren, i sam sebe sam iznenadio. Kada sam počeo svoj mandat davne 2003. godine, mislio sam da neću biti više od tri mjeseca. Rekao sam, toliko da izdržim dok ne dođe netko pametniji! Ali životna sudbina me na kraju ostavila ovdje gdje jesam. Pitaju ljudi - u čemu je tajna? S vremenom kod čovjeka dođe do zamora materijala. To prvo osjete vaši suradnici, građani, uvijek ste pod povećalom javnosti. Ali ja sam sebi zadao daleko veće ciljeve i ovaj mandat smatram kao da sam ga prvi put počeo raditi u životu', kaže i zaključuje kako se svaki dan mora dokazivati kao da mu je prvi.