veliki poticaj

Isplaćeno 40 milijuna kuna za kupnju i uzgoj rasplodnih junica

14.12.2018 u 16:13

Bionic
Reading

Poljoprivrednicima je za obnovu narušenog proizvodnog potencijala u sektoru govedarstva ovaj tjedan isplaćeno 40 milijuna kuna, objavilo je u petak Ministarstvo poljoprivrede. Za kupovinu steonih junica kombiniranih i mliječnih pasmina goveda isplaćeno je 20 milijuna kuna, a još je 20 milijuna kuna isplaćeno za potporu za gubitak prihoda u uzgoju rasplodnih junica.

Za kupovinu steonih junica kombiniranih i mliječnih pasmina potporu je dobilo 669 korisnika, od kojih je čak 305 mlađe od 41 godinu, ističu iz Ministarstva. Iznos potpore ograničen je na maksimalnih 30 tisuća kuna po korisniku za sufinanciranje troška kupovine minimalno tri grla steonih junica.

Od ukupno odobrenih 45 milijuna kuna za potporu za gubitak prihoda u uzgoju rasplodnih junica ovaj je tjedan isplaćeno 20 milijuna kuna, dok će ostatak od 25 milijuna kuna biti isplaćen početkom 2019. godine, najavljuju iz resora poljoprivrede.

Za nadoknadu gubitka prihoda u uzgoju rasplodnih junica odobrena su sredstva za 6.566 korisnika.

Iz Ministarstva podsjećaju da će kroz Program potpore proizvođačima radi obnove narušenog proizvodnog potencijala u sektoru govedarstva, poljoprivrednicima u tri godine biti isplaćeno 195 milijuna kuna bespovratnih sredstava za kupnju i uzgoj rasplodnih junica.

Provedbom dviju mjera očekuje se pozitivan utjecaj na obnovu proizvodnog potencijala te vraćanja proizvodnje i uzgoja na razinu prije nastupa okolnosti koje su uzrokovale pad broja krava i smanjenu proizvodnju rasplodnog podmlatka za obnovu stada tijekom 2016. i 2017. godine.

"Ovo je prvi korak prema oporavku našeg fonda u govedarstvu, koji u tri godine želimo značajno povećati potičući kupovinu 6.000 novih grla te uzgoj oko 65.000 junica na domaćim farmama", istaknuo je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Najavljuje da će već iduće godine ponoviti tu mjeru jer su svjesni da se stočari bez pomoći države ne mogu sami izvući. "Zato smo se odlučili na dugotrajnija rješenja i trogodišnje sufinanciranje oporavka sektora", rekao je Tolušić.

Posebno je ponosan na 305 mladih stočara koji su dobili sredstva za kupnju steonih junica jer to, kaže, znači da je mjera dobro skrojena i da su mladi prepoznali potencijal buduće stočarske proizvodnje u ruralnim prostorima.

"Sve poljoprivredne proizvodnje su nam važne i o svima jednako vodimo brigu i sve što radimo radimo kako bismo našim poljoprivrednim proizvođačima osigurali pozitivnu poslovnu klimu i učinili našu poljoprivrednu proizvodnju konkurentnom i isplativom, a proizvode prepoznatljivom i cijenjenom robom", ističe ministar poljoprivrede.