ORCOVI MENADŽERI

'Investicije u Sunčani Hvar nisu preplaćene'

26.01.2011 u 19:14

Bionic
Reading

U objekte hvarske hotelske tvrtke Sunčani Hvar uloženo je 557 milijuna kuna, priopćila je danas Uprava Sunčanog Hvara iznoseći podatke o tim ulaganjima, s obzirom na to da su se, kako navode, u posljednje vrijeme javila mnoga pitanja vezana za tu temu

Od toga je 453 milijuna kuna uloženo u rekonstrukciju hotela Amfora, Adriana i Riva, te centar Sensori spa, a ostalih 104 milijuna kuna u obnovu kupališta Bonj, uređenje kampa Vira, restorana Maestral, unapređenje radnih uvjeta zaposlenika renoviranjem upravne zgrade, uvođenjem novog IT sistema te u 'osvježenje' ostalih hotela u sastavu tvrtke prije svake sezone.

Dodaje da navedena ulaganja predstavljaju ukupne investicije u materijalnu imovinu Sunčanog Hvara prema revidiranom izvješću 2009. godine.

Ističu da je cilj svih investicija bio poboljšanje ponude i podizanje hotelskih i turističkih standarda Hvara na međunarodnu razinu najpoznatijih turističkih destinacija. Smatraju da su time uspjeli privući novu strukturu gostiju, a dokazom ispravnog koncepta drže i neprekidni rast prihoda obnovljenih hotela od trenutka njihovog otvaranja te brojne svjetske nagrade, kao i to što su u sezoni 2010. kapaciteti bili prebukirani.

Navode i investicije u pojedine hotele, pa tako kažu da je u rekonstrukciju hotela Amfora na razinu četiri zvjezdice ukupno uloženo 310 milijuna kuna ili 42,47 milijuna eura. S obzirom na to da Amfora ima 324 sobe trošak obnove je iznosio 131,2 tisuća eura po smještajnoj jedinici.

U hotel Adriana ukupno je uloženo 61 milijun kuna ili 8,41 milijun eura. Taj hotel ima 59 soba pa je trošak po jedinici bio 142,5 tisuća eura.

U obnovu hotela Riva sa 54 sobe ukupno je uloženo 43 milijuna kuna ili 5,83 milijuna eura, odnosno po jedinici 108 tisuća eura, u wellness-centar Sensori spa 39 milijuna kuna.

Iznoseći usporedbu troškova investiranja u hotelima iste kategorije u različitim zemljama za 2007/2008. iz Uprave hvarske tvrtke naglašavaju kako je trošak u Sunčanom Hvaru daleko ispod troškova u ostalim poznatim europskim destinacijama, ali i ispod hrvatskog standarda. Prema analizi tvrtke Horwath Consulting u 2010. prosječna je cijena investiranja po sobi u Hrvatskoj u hotelima s pet zvjezdica bila 208 tisuća eura po sobi, a za sobu u hotelima s četiri zvjezdice 155 tisuća eura.