DRŽAVA POMAŽE

Interventne mjere za mesnu i mliječnu proizvodnju

31.12.2010 u 09:24

Bionic
Reading

Hrvatska Vlada na zatvorenom dijelu jučerašnje sjednice donijela je odluke o posebnim interventnim mjerama u sektoru proizvodnje goveđeg i svinjskog mesa, kao i odluku o posebnim interventnim mjerama u mliječnom sektoru

Sredstva potrebna za sufinanciranje otkupa sirovog mlijeka osigurana su u državnom proračunu za 2011. na pozicijama Ministarstva poljoprivrede u iznosu od 250 milijuna kuna koja će se isplatiti proizvođačima kravljeg mlijeka za mlijeko isporučeno mljekarama za preradu u razdoblju od 1. studenoga 2010. do 31. listopada 2011. godine, te ovčjeg i kozjeg mlijeka za mlijeko isporučeno mljekarama za preradu u razdoblju od 1. siječnja do 31. prosinca 2011. godine, navodi se u priopćenju Vladina Ureda za odnose s javnošću.

Raspodjelu sredstava za sufinanciranje otkupa sirovog mlijeka obračunat će Hrvatska poljoprivredna agencija na početku svakog mjeseca za mlijeko isporučeno mljekarama za prethodni mjesec na način da će se sredstvima iz državnog proračuna isplatiti 0,42 kune po kilogramu (kn/kg) kravljeg mlijeka za mlijeko I. razreda kvalitete i 0,70 kn/kg ovčjeg, odnosno kozjeg mlijeka za mlijeko I. razreda kvalitete.

Odlukom o posebnoj interventnoj mjeri u sektoru proizvodnje goveđeg mesa predlaže se u državnom proračunu za 2011. na poziciji Ministarstva poljoprivrede osigurati šest milijuna kuna za intervenciju na tržištu utovljene junadi.

Sredstva bi se koristila za sufinanciranje otkupa žive utovljene junadi mase veće od 500 kilograma i ne starije od dvije godine.

Tijekom provedbe mjere otkupit će se do 6.000 komada utovljene junadi. Otkup junadi obavit će se putem javnog natječaja odabirom najpovoljnijih ponuda zainteresiranih otkupljivača, navodi se u priopćenju.

Ujedno je donesena i Odluka o posebnoj interventnoj mjeri u sektoru proizvodnje svinjskog mesa, a njome se predlaže u proračunu na poziciji resornog ministarstva osigurati četiri milijuna kuna za intervenciju na tržištu utovljenih svinja.

Sredstva bi se koristila za sufinanciranje otkupa do 25.000 komada utovljenih svinja kategorije T1. Otkup će se obaviti putem javnog natječaja odabirom najpovoljnijih ponuda zainteresiranih proizvođača. Utovljene svinje otkupit će se u razdoblju ne dužem od 90 dana od zaključenja ugovora s odabranim otkupljivačima.

U priopćenju se ističe da je donesena i odluka o dodjeli tržišne kompenzacije za prodani ulov riba i drugih morskih organizama, a njome se planira isplata za prodani ulov riba i drugih morskih organizama osim plave ribe, spužvi i koralja u 2011. godini.

Tržišna kompenzacija u ribarstvu uvedena je 2006. godine i naišla je na dobar odaziv među ribarima te je doprinijela boljoj evidenciji ukupnih količina ulovljene i prodane bijele ribe i drugih morskih organizama. Odluka predstavlja nastavak tog dosadašnjeg mehanizma te se smatra da je potrebno osigurati kontinuitet u provedbi kako bi nakon pristupanja Europskoj uniji naši ribari bili spremniji i konkurentniji.

Godišnji iznos od 26 milijuna kuna za isplatu te tržišne kompenzacije osiguran je u državnom proračunu za 2011. godinu, na poziciji Poticanje poljoprivredne proizvodnje i intervencije na tržištu.