SPORNA ANALIZA

Institut za javne financije razbjesnio brodograditelje

13.12.2011 u 15:20

Bionic
Reading

Pulsko brodogradilište Uljanik najavilo je sudsku tužbu protiv Instituta za javne financije (IFJ) zbog analize stanja u brodogradilištima koju potpisuju Anto Bajo sa IFJ-a i Marko Primorac sa zagrebačkog Ekonomskog fakulteta, piše Jutarnji list

'Osobno, to što je napisano ne mogu prihvatiti kao analizu, već kao netransparentan, neujednačen i konfuzan uradak koji je posljedica površnosti i elementarnog neznanja', rekao je predsjednik Uprave Uljanika Anton Brajković Jutarnjem.

Navodi primjer kako su Bajo i Primorac, u objavljenim tabelama analize milijune prikazala kao milijarde, a u slučaju Uljanika 0 i 23 zbrojili kao 24. Također, nisu razlikovali kamate od tečajnih razlika, a najviše ga je razljutila konstatacija autora kako 'struktura obaveza' prema ročnosti otkriva dubinu financijske 'tragedije' jer 'dominiraju kratkoročne obaveze, a u čemu prednjači Uljanik'.

'Neoprostivo je i zato ćemo vjerojatno pribjeći tužbi da se u toj navodnoj analizi napiše kako su već protestirane 24 milijarde kuna Uljanikovih zaduženja što bi bilo previše i za cijelu hrvatsku brodogradnju, a u našem slučaju apsolutna je neistina', rekao je Brajković za Jutarnji.

Spornu analizu možete pričitati OVDJE