PRVO POLUGODIŠTE

Ingra u gubitku 24,7 milijuna kuna

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 29.07.2010 15:16
  • Objavljeno 29.07.2010 u 15:14
Ingra Arena

Ingra Arena

Izvor: Cropix / Autor: Ronald Goršić / CROPIX

Ingra je u prvom polugodištu ove godine ostvarila gubitak od 24,7 milijuna kuna, za razliku od istog prošlogodišnjeg razdoblja kada je ostvarena dobit od 234 tisuće kuna, podaci su iz konsolidiranog financijskog izvješća tvrtke objavljenog na Zagrebačkoj burzi

Ukupni su prihodi Ingre u prvoj polovici ove godine iznosili 145,5 milijuna kuna i smanjeni su 58,7 posto. Prihodi od prodaje, koji čine glavninu prihoda, smanjeni su sa 314,6 milijuna kuna na 127,8 milijuna kuna, a pali su i financijski prihodi, za 29 posto na 16,57 milijuna kuna.

Ingra u prvom polugodištu bilježi i pad ukupnih rashoda, za 52 posto, na 170,29 milijuna kuna.

U pojašnjenju poslovnih rezultata se navodi kako je unatoč neizmjenjenim uvjetima poslovanja u sektoru i povezanim djelatnostima koje se još uvijek suočavaju sa posljedicama gospodarske krize, za Ingru ovo razdoblje obilježio uspješan završetak izgradnje stambeno-poslovnog kompleksa u Dubrovniku. Investicija je vrijedna više od 55 milijuna eura i predstavlja Ingrin trenutno najveći investicijski projekt čiji će efekti biti vidljivi u narednim razdobljima.

Podsjećaju da su u svibnju potpisali ugovor s Ministarstvom industrije Iraka, vrijedan 4,2 milijuna eura. Potpisana su i dva ugovora za makedonsko tržište vrijedna 4,1 milijun eura. Tradicionalno tržište Alžira još uvijek je najveće izvozno tržište Ingre, gdje sudjeluju u natječajima vrijednim 230 milijuna eura.

U Ingri ističu kako se i dalje osjeća jaka kriza u segmentu građevinskog i industrijskog inženjeringa na većini tržišta, visoka cijena financiranja projekata trenutno mnoge od njih čini neisplativima zbog čega je Ingra neke projekte odgodila na neodređeno razdoblje.

Kako bi se što bolje prilagodila novonastalim uvjetima na tržištu Ingra je sredinom 2009. započela restruktuiriranje na svim razinama. smanjeni su fiksni troškovi i broj organizacijskih jedinica te broj zaposlenih za 25 posto.

I u prvoj polovici ove godine tvrtke je nastavila provoditi započete mjere financijskog restrukturiranja, uspješno su reprogramirane tranše komercijalnih zapisa, dok su ostale financijske obveze redovito servisirane.

Sukladno planu, početkom lipnja započela je i priprema za prolongat dospijeća 200 milijuna kuna obveznica, sa prosinca 2011. na prosinac 2016., kao jedan od ključnih koraka u financijskom restrukturiranju koje će se nastaviti u drugom polugodištu.

Stabilizacija poslovanja, potaknuta financijskim i kadrovskim restrukturiranjem kao i novim ugovorima na inozemnim tržištima, očekuje se tijekom sljedećeg razdoblja ove godine, navode iz Ingre.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi