HANFA ODOBRILA

Ingra u dokapitalizaciju, Viro preuzima Sladoranu

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 16.01.2009 16:05
  • Objavljeno 16.01.2009 u 16:15
ingra

ingra

Izvor: tportal.hr / Autor: arhiva

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) odobrila je Ingri izdavanje dionica u cilju povećanja temeljnog kapitala za 150 milijuna kuna, dok je virovitičkoj tvornici šećera Viro odobreno objavljivanje ponude za preuzimanje županjske Sladorane

Prema Hanfinom rješenju, Ingra će javnom ponudom izdati 3.750.000 redovnih dionica ukupne vrijednosti od 150 milijuna kuna, čime će se temeljni kapital te tvrtke povećati s trenutnih 300 na 450 milijuna kuna. Cijena dionica, dodaje se, bit će utvrđena u rasponu od 50 do 150 kuna, i to neposredno prije početka upisa dionica, koji će se izvršiti u dva kruga.

U prvom krugu, koji će trajati 14 dana, pravo na upis dionica Ingre imat će postojeći dioničari, pri čemu će za svake dvije dionice koje su imali 11. prosinca 2008. godine dioničari imati pravo prvenstva pri upisu jedne novoizdane dionice. U drugom krugu, koji će započeti drugog radnog dana od zaključenja upisa dionica u prvom krugu i trajati pet dana, ulagatelji mogu upisati dionice koje eventualno preostanu iz prvog kruga, a čiji će broj utvrditi Uprava Ingre i objaviti u dnevnom tisku na dan početka upisa u drugom krugu. Dionice će se upisivati u Raiffeisenbanci (RBA), a agenti ovog izdanja su ICF Broker i RBA.

U rješenju kojim se Viru odobrava ponuda za preuzimanje Sladorane stoji pak da će virovitička šećerana ponuditi cijenu od 111 kuna po dionici Sladorane. Riječ je o najvišoj cijeni po kojoj je Viro stekao dionice Sladorane u razdoblju od jedne godine prije nastanka obveze objavljivanja javne ponude.

Viro je prošle godine u procesu privatizacije stekao 38,11 posto udjela u Sladorani, čime je njegov vlasnički udio u županjskoj šećerani porastao na 44,98 posto. Tako će se ponuda za preuzimanje odnositi na preostalih 1.468.123 dionica Sladorane, što znači da bi Viro, u slučaju da njegovu ponudu prihvate svi preostali dioničari, za sve dionice trebao izdvojiti ukupno nešto manje od 163 milijuna kuna.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!