SLOM DIONICE NA BURZI

Ingra nema novca za isplatu komercijalnih zapisa

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 24.01.2012 12:45
  • Objavljeno 24.01.2012 u 12:20
Igor Oppenheim Ingra

Igor Oppenheim Ingra

Izvor: Cropix / Autor: Cropix

Zagrebačka burza obustavila je danas trgovanje redovnim dionicama Ingre do 12 sati, jer Ingra nije Središnjem klirinškom depozitarnom društvu (SKDD) doznačila sredstva za isplatu glavnice komercijalnog zapisa koja danas dospijeva.

U rješenju Zagrebačke burze o obustavi trgovanja dionicama Ingre pojašnjava se da je danas na internetskim stranicama SKDD-a objavljena obavijest o dospijeću glavnice za komercijalni zapis Ingre oznake INGR-M-204E, u kojoj se navodi da Ingra nije doznačila SKDD-u do osam sati novac, pa SKDD nije u mogućnosti doznačiti sredstva imateljima tog komercijalnog zapisa.

S obzirom da ta objava predstavlja informaciju za koju je razumno očekivati da u značajnoj mjeri može utjecati na cijenu dionice društva, nastala je situacija u kojoj je potrebno zaštititi ulagatelje tako da se trgovina Ingrinim dionicama obustavi za vrijeme koje je potrebno da se cjelokupna javnost o tome potpuno i točno informira, navodi se u rješenju Burze.

Ingra je, pak, izvijestila Hanfu i Zagrebačku burzu da nije u mogućnosti iskupiti 13. tranšu komercijalnih zapisa u nominalnom iznosu od 4,04 milijuna eura. Pritom skreće pažnju da dospjela dugovanja Republike Hrvatske, Grada Zagreba i državnih poduzeća prema Ingri premašuju 45 milijuna kuna.

U Ingrinoj obavijesti se dodaje da s obzirom na poremećaje na međunarodnim i domaćim financijskim tržištima kompanija nije uspjela provesti planirano refinanciranje odnosno restrukturiranje duga do kraja 2011. godine, što je također otežalo iskup komercijalnih zapisa. Ingra navodi i da i nadalje radi na više alternativnih rješenja kako bi u što skorijem roku podmirila dospjelu obvezu.

Po rješenju Burze, trgovanje dionicom Ingre između 12,00-12,15 sati nastavlja se po modalitetu predotvaranja produženo za trajanje varijabilnog završetka, nakon čega će započeti kontinuirano trgovanje.

Posljednja jutrošnja transakcija dionicom Ingre obavljena je po cijeni od 6,3 kune, što je 1,4 posto manje nego jučer. Ukupno je prije obustava trgovanje vlasnika promijenilo 498 komada dionica Ingre, čime je ostvaren promet od 3.137 kuna.

Nakon što je bila obustavljena, trgovina se nastavila iza podneva, a cijena je potonula za više od 20 posto na 5 kuna uz promet od oko pola milijuna kuna.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi