OPPENHEIM NAJAVIO ŽALBU

Ingra izgubila spor oko iračkog duga

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 12.10.2012 14:15
  • Objavljeno 12.10.2012 u 14:07
INGRA

INGRA

Izvor: Cropix / Autor: Srđan Vrančić

Zagrebačka Ingra izgubila je spor sa sarajevskom građevinskom tvrtkom Hidrogradnja od koje je pokušala naplatiti iznos od oko deset milijuna eura na ime duga za radove koji su još prije raspada bivše Jugoslavije zajednički izvođeni u Iraku, prenosi u petak sarajevski Dnevni avaz

Ingrin zahtjev odbačen je odlukom suda u Beogradu gdje je sporni iznos godinama bio blokiran na računu Jubmes banke

Ingra je radove u Iraku izvodila kao Hidrogradnjin partner i nije uspjela naplatiti sve obavljene poslove, no gospodarski prizivni sud u Beogradu je ocijenio kako sredstva koja su tamo bila deponirana pripadaju sarajevskoj tvrtki.

Predsjednik nadzornog odbora Hidrogradnje Emir Felić potvrdio je kako su sredstva u iznosu od dvadeset milijuna konvertibilnih maraka (oko deset milijuna eura) već naplaćena u obveznicama te kako će ona ući u platni sustav Federacije BiH.

Polovica naplaćenog iznosa odmah će biti utrošena kako bi se izmirile nagomilane obveze prema radnicima Hidrogradnje, a ostatak za pokušaj financijskog konsolidiranja nekadašnjeg građevinskog giganta koji već godinama posluje na granici stečaja.

Na takvu presudu Ingra će tražiti reviziju postupka zbog bitnih povreda odredaba parničnog postupka i pogrešne primjene materijalnog prava. U priopćenju skreću pažnju da je iračka strana priznala postojeći dug, kao što je i službenim dopisom Ministarstva financija BIH od 28. veljače 2006. potvrđeno da je 'nosioc ugovora po navedenom poslu bila Hidrogradnja Sarajevo sa iznosom od cca 9,000.000,00 američkih dolara, a preostali iznos do 26 mil. USD otpada na podizvođača Ingra d.d.Zagreb'.

Presuda u Beogradu donesena je političkim pritiskom i nema pravnu osnovu. Ingra je bila podizvođač Hidrogradnji Sarajevo na poslu izgradnje HE Haditha za iračkog investitora Ministarstvo energetike. Budući da su u pitanju bila dva ugovora, jedan je imala Ingra, a drugi Hidrogradnja, Ingra nesumnjivo ima pravo na svoj novac. Tražit ćemo reviziju cijelog postupka, a osim toga pokrenut ćemo postupak pred nadležnim međunarodnim organima i bit ćemo ustrajni da naplatimo radove bilo u obveznicama ili novcu', izjavio je u priopćenju Igor Oppenheim, predsjednik Uprave Ingre.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi