Wall Street živnuo

Inflacija u SAD-u popušta, svi se nadaju da je došao kraj rastu kamatni stopa

14.04.2023 u 06:36

Bionic
Reading

Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi skočili više od 1 posto jer su novi podaci o popuštanju inflacijskih pritisaka u SAD-u podržali nade ulagača da će američka središnja banka uskoro završiti ciklus povećanja kamatnih stopa

Dow Jones ojačao je 1,14 posto, na 34.029 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,33 posto, na 4.146 bodova, a Nasdaq indeks 1,99 posto, na 12.166 bodova.

Snažan rast indeksa zahvaljuje se novim naznakama popuštanja inflacijskih pritisaka.

Nakon što su dan prije podaci pokazali da su potrošačke cijene u ožujku porasle manje nego što se očekivalo, jučer je objavljeno da su proizvođačke cijene u istom mjesecu pale 0,5 posto na mjesečnoj razini, dok su analitičari očekivali stagnaciju tih cijena.

Ti podaci pokazuju da zaoštravanje monetarne politike američke središnje banke daje rezultate, da inflacija popušta i da se tržište rada, a time i pritisak na rast potrošnje i plaća, 'hladi'.

„I dalje sve ovisi o inflaciji i Fedu. Nakon podataka o potrošačkim cijenama, podaci o proizvođačkim cijenama također sugeriraju da inflacija popušta, što bi moglo značiti brzi završetak Fedovog zaoštravanja monetarne politike”, kaže David Carter, analitičar u JPMorgan Private Bank.

Doduše, većina analitičara i dalje smatra da će Fed na sjednici u svibnju povećati ključne kamate za daljnjih 0,25 postotnih bodova, no sve je više onih koji smatraju da će Fed na toj sjednici ostaviti kamate nepromijenjene u rasponu od 4,75 do 5 posto i tako završiti ciklus povećanja cijene novca.

Američki dolar Izvor: Profimedia / Autor: Oleksandr Zheltobriukh / Alamy / Alamy / Profimedia

Idućih dana u fokusu ulagača bit će kvartalni poslovni rezultati kompanija i banaka. U petak će izvješća objaviti tri velike banke – Citigroup, JPMorgan Chase i Wells Fargo – što bi moglo dati jasniju sliku o situaciji u sektoru, nakon kolapsa nekoliko regionalnih banaka u ožujku.

Prema posljednjim procjenama analitičara u anketi Reutersa, zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa bit će u prvom tromjesečju 5,2 posto manje nego u istom lanjskom kvartalu, dok su na početku tromjesečja analitičari očekivali rast zarada za 1,4 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,24 posto, na 7.843 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,16 posto, na 15.729 bodova, a pariški CAC 1,13 posto, na 7.480 bodova.