državna statistika

Industrijska proizvodnja u siječnju porasla 3,5 posto

04.03.2022 u 12:21

Bionic
Reading

U Hrvatskoj je u siječnju industrijska proizvodnja porasla 14. mjesec zaredom, što ukazuje na nastavak rasta gospodarstva i na početku ove godine, no rast je usporen u odnosu na prethodni mjesec

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u petak da je industrijska proizvodnja u siječnju pala 0,6 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na siječanj prošle godine porasla 3,5 posto.

To je sporiji rast nego u prosincu, kada je proizvodnja na godišnjoj razini skočila 6 posto, ali već 14. mjesec zaredom kako raste.

Rast proizvodnje u siječnju na godišnjoj razini zabilježen je u tri od pet sektora, a najviše, za 10 posto, u proizvodnji kapitalnih proizvoda.

S rastom od 8,3 posto slijedila je proizvodnja intermedijardnih proizvoda, dok je proizvodnja energije porasla 1,5 posto.

S druge strane, proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju pala je za 3,3 posto, dok je proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju oslabila 0,3 posto.

Nastavak oporavka proizvodnje

Nakon što je u 2020. godini zbog koronakrize industrijska proizvodnja pala za 3,4 posto, u 2021. porasla je za 6,7 posto.

Podaci o nastavku rasta industrijske proizvodnje, kao i drugi makroekonomski podaci, ukazuju na daljnji oporavak gospodarstva na početku ove godine.

Nakon što je u 2020. godini zbog koronakrize bruto domaći proizvoda (BDP) pao oko 8 posto, u 2021. godini porastao je za 10,4 posto, najviše od kada DZS prati te podatke.