ZAGREBAČKA BURZA

Indeksi oslabili, Zagrebačka banka i Podravka ostvarile najveći promet

Bionic
Reading

Otvaranje novog tjedna na Zagrebačkoj burzi je bilo obilježeno slabljenjem dioničkih indeksa, dok su nizak promet u redovnom trgovanju nadomjestile velike blok transakcije.

Na hrvatskom tržištu kapitala su se nastavilo negativno raspoloženje, s obzirom da je CROBEX upisao svoj treći uzastopni pad. Vrijednost mu se ovaj put smanjila za 0,35 posto te je zaključio na 2.003,01 bodova, dok je indeks blue chip izdanja CROBEX10 kliznuo za 0,41 posto. Najlošiju izvedbu je imao indeks građevinskog s padom od gotovo dva posto, dok je jedino indeks industrijskog sektora zaključio u zelenome, ojačavši 0,68 posto.

U redovnom trgovanju se nastavila vrlo slaba aktivnost investitora, što je karakteristično za ljetne mjesece, te je redovni dionički promet iznosio svega 4,1 milijuna kuna. Dojam su popravile dvije velike blok transakcije dionicama Podravke i Zagrebačke banke, u kojima je ostvareno dodatnih šest i pol milijuna kuna prometa.

Dionice ZABA-e su prednjačile i u redovnom trgovanju s 1,5 milijuna kuna prometa, i to uz rast cijene za 2,77 posto na 66,80 kuna, čime su produžile dobitnički niz na osam dana te dosegnule najvišu razinu u gotovo tri mjeseca. Na drugom mjestu po likvidnosti su bile dionice Atlantske plovidbe, koje su ostvarile promet od 867 tisuća kuna te bile jedan od najvećih gubitnika uslijed cjenovnog pada većeg od četiri posto na najnižu razinu u više od tri mjeseca.

Aktivno se trgovalo i dionicama HT-a, ali bez promjene cijene, dok su dionice Podravke oslabile za 1,36 posto, pri čemu su oba izdanja ostvarila redovni promet od oko pola milijuna kuna.

Dobitnik dana: Viktor Lenac +6,06% 17,50

Gubitnik dana: Atlantska plovidba -4,07% 448,00

CROBEX: -0,35% 2.003,01