ULAGAČI OHRABRENI

Indeksi na Wall Streetu ruše povijesne rekorde, na ostalim vodećim svjetskim burzama trgovanje ipak opreznije

04.07.2021 u 08:14

Bionic
Reading

Na Wall Streetu su prošloga tjedna burzovni indeksi dosegnuli rekordne razine jer ulagači vjeruju da će Fed i dalje voditi poticajnu monetarnu politiku, dok se na ostalim svjetskim burzama trgovalo opreznije.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna porastao 1 posto, na 34.786 bodova, dok je S&P 500 skočio 1,7 posto, na 4.352 boda, a Nasdaq indeks 1,9 posto, na 14.639 bodova.

Sva ta tri indeksa dosegnula su nove najviše razine u povijesti, što se zahvaljuje nastavku oporavka najvećeg svjetskog gospodarstva od koronakrize.

Prošloga je tjedna objavljeno da je broj zahtjeva za pomoć nezaposlenima u prethodnom tjednu dodatno pao na najnižu razinu od izbijanja pandemije koronavirusa, dok su aktivnosti u tvorničkom sektoru u lipnju nastavile rasti, premda nešto sporijim tempom nego mjesec dana prije.

„Ovi podaci o tržištu rada i proizvodnji podržavaju teze o nastavku rasta gospodarstva, premda po nižim stopama nego prije”, kaže David Carter, direktor u tvrtki Lenox Wealth Advisors.

Ulagače je ohrabrio i podatak da je u lipnju u SAD-u broj zaposlenih porastao za 850.000, više nego što se očekivalo i više nego mjesec dana prije.

No, broj zaposlenih i dalje je oko 6,8 milijuna manji nego u veljači 2020. godine, prije izbijanja koronakrize.

A to znači, protumačeno je na tržištu, da će američka središnja banka i dalje voditi poticajnu monetarnu politiku jer joj je oporavak tržišta rada prioritet.

Naime, dužnosnici Feda već dulje vrijeme poručuju da je prerano za zaoštravanje monetarne politike, unatoč jačanju inflacije, jer se tržište rada još nije dovoljno oporavilo.

„Za tržište kapitala to su najbolji mogući podaci. Broj zaposlenih porastao je znatno, što ukazuje na snagu oporavka, no ne toliko da bi naveo ulagače na zaključak da bi Fed morao reagirati prije nego što se očekuje”, kaže Darrell Cronk, direktor u tvrtki Wells Fargo Wealth & Investment Management.

No, na europskim se burzama prošloga tjedna trgovalo opreznije. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,2 posto, na 7.123 boda, a pariški CAC 1 posto, na 6.552 boda. No, frankfurtski DAX porastao je 0,3 posto, na 15.650 bodova.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks skliznuo 1 posto, na 28.783 boda.

Azijski ulagači posljednjih dana nisu voljni riskirati zbog rasta broja novozaraženih od koronavirusa u mnogim zemljama regije.

Australija, Indonezija, Tajland i Malezija bilježe širenje vrlo zarazne delta varijante virusa, što vodi novim restrikcijama i usporavanju oporavka gospodarstava od koronakrize.

Zbog toga azijske ulagače nisu ohrabrili ni novi rekordi na Wall Streetu.