POZITIVAN DRUGI KVARTAL

Indeks Ekonomskog instituta signalizira rast BDP-a

09.07.2013 u 15:56

Bionic
Reading

Koincidentni ekonomski indikator - CEIZ indeks u svibnju je zabilježio povećanje vrijednosti od 0,72 indeksna boda u odnosu na travanj, što je drugi mjesec za redom kako bilježi rast vrijednosti u odnosu na prvo tromjesečje, pa analitičari Ekonomskog instituta ne očekuju pad desezonirane vrijednosti BDP-a u drugom tromjesečju ove godine

CEIZ indeks je u svibnju ove godine zabilježio povećanje vrijednosti u iznosu od 0,72 indeksnih bodova u odnosu na prethodni mjesec, te 2,99 indeksnih bodova u odnosu na najnižu vrijednost indeksa iz studenog 2012. godine, objavio je danas Ekonomski institut Zagreb.

'Možemo zaključiti da je hrvatsko gospodarstvo zabilježilo ubrzavanje ekonomske aktivnosti u posljednja četiri mjeseca. S obzirom na to da je CEIZ indeks u travnju i svibnju (dva mjeseca drugog tromjesečja) zabilježio povećanje vrijednosti u odnosu na prvo tromjesečje, ne očekujemo pad desezonirane vrijednosti BDP-a u drugom tromjesečju 2013. godine', navode iz Ekonomskog instituta.

Po ranije objavljenim podacima, CEIZ indeks je u travnju zabilježio povećanje vrijednosti od 0,34 indeksnih bodova.

'Ovakve pozitivne mjesečne promjene indeksa u travnju i svibnju mogu ukazivati ili na pozitivnu promjenu trenda kretanja poslovnog ciklusa ili na tek privremene pozitivne pomake u poslovnom ciklusu, koji su nastali ponajprije zahvaljujući porastu pouzdanja, raspoloženja i očekivanja potrošača i koji su imali pozitivan učinak na maloprodaju. Za sigurniju potvrdu o stanju poslovnog ciklusa te kako bismo zaključili je li hrvatsko gospodarstvo i dalje u recesiji, treba pričekati objavu vrijednosti za lipanj i srpanj', napominju analitičari Ekonomskog instituta.

Koincidentni ekonomski indikator - CEIZ indeks - je mjesečni složeni indikator poslovnog ciklusa razvijen na Ekonomskom institutu.

Njegova je svrha pružiti pravovremenu informaciju o trenutnom stanju poslovnoga ciklusa, zbog čega se vrijednost CEIZ indeksa mijenja istodobno s promjenama poslovnog ciklusa.