modernizacije

Indeks DOP-a postaje Hrvatski indeks održivosti, natječaj otvoren do 25. listopada

22.09.2021 u 13:09

Bionic
Reading

Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj (HR PSOR) i Hrvatska gospodarska komora (HGK) četrnaestu godinu zaredom provode natječaj za ocjenjivanje dobrovoljnih održivih praksi hrvatskih poduzeća, koji je otvoren do 25. listopada, pri čemu je bivši Indeks DOP-a zamijenjen Hrvatskim indeksom održivosti - HRIO

Metoda procjene društvene odgovornosti poduzeća u Hrvatskoj ove godine dobiva novo ruho, usklađujući se s najnovijim europskim direktivama, globalnim rejtinzima i ciljevima održivog razvoja, pa se tako nekadašnji Indeks DOP-a nadograđuje i modernizira te postaje Hrvatski indeks održivosti - HRIO, istaknuto je u srijedu u priopćenju HR PSOR-a.

Ravnateljica HR PSOR-a Mirjana Matešić u izjavi koja se prenosi u priopćenju podsjetila je da su se nagrade Indeksa DOP-a na temelju stare metodologije dodjeljivale 14 godina zaredom.

"U tom razdoblju došlo je do promjena u trendovima, standardima i očekivanjima prema korporativnoj održivosti, a mijenjala se i terminologija. Bilo je logično, uz osvježenje aplikacije, unaprijediti i metodologiju koja sada puno više odražava utjecaje koje kompanije moraju mjeriti i o njima izvještavati. U skladu s tim promjenama Indeks DOP-a dobio je i novo ime", rekla je Matešić.

Hrvatski indeks održivosti jedini je rejting kojim se mjeri razina održivosti hrvatskih poduzeća, a u kojem godišnje ih sudjeluje više od stotinu, pri čemu imaju mogućnost dobiti objektivnu procjenu održivosti vlastitih poslovnih praksi, osvrt na usklađenost s najnovijim odredbama Europske unije te usporedbu s praksama drugih hrvatskih poduzeća u sedam osnovnih poglavlja: upravljanje, okoliš, radna okolina, ljudska prava, dječja prava, zajednica, naveli su iz HR PSOR-a.

Nagrade HRIO-a najuspješnijim poduzećima dodijelit će se u sklopu 13. Konferencije o održivom razvoju, nekadašnje Konferencija o DOP-u, koja će se održati 9. studenoga, a biti će dodijeljene u četiri kategorije - za velika, srednja, mala te javna poduzeća.

Rok za prijavu na natječaj je 25. listopada do ponoći, a prijava je moguća na adresi: https://hrio.hrpsor.hr/register. Tijekom natječaja, poduzeća mogu pratiti popunjenost upitnika, a nakon završetka natječaja te proglašenjem dobitnika, svako će poduzeće dobiti individualne rezultate čime se pruža mogućnost prepoznavanja prostora za napredak, napomenuto je.

Iz HR PSOR-a zaključno navode da je održivost poslovnih praksi neophodna u postizanju održivog razvoja, a da su kao novi globalni standardi koji prate takav razvoj još 2015. godine postavljeni ciljevi održivog razvoja koji donose ključna područja djelovanja za postizanje dogovorenih parametara održivosti do 2030.

Pritom, svaki od ciljeva ujedno pruža poslovnu priliku privatnom sektoru da, radeći zajedno s nacionalnim i međunarodnim institucijama, vlastima, civilnim sektorom, znanstvenom i akademskom zajednicom, primijeni svoju kreativnost i inovativnost u rješavanju izazova održivog razvoja.

Novom direktivom o korporativnom izvještavanju o održivosti (CSRD) i obvezom izvještavanja o održivosti za pojedine kategorije poduzeća, Europska unija odlučna je u svojoj namjeri transformacije gospodarstva u moderno, resursno učinkovito, konkurentno i klimatski neutralno do 2050. godine, poručili su iz HR PSOR-a.