NA BENZINSKIM POSTAJAMA

Ina uvodi goriva pomiješana s biodizelom

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 29.12.2011 13:47
  • Objavljeno 29.12.2011 u 13:27
Benzinska postaja gorivo

Benzinska postaja gorivo

Izvor: tportal.hr / Autor: Jure Divić

Ina je započela s uvođenjem eurodizela BS s bio komponentom na benzinskoj postaji Rijeka - Mlaka, a dizelska goriva s bio komponentom prodavat će se pod postojećim nazivima eurodizel BS, odnosno eurodizel BS class

Iz Ine podsjećaju da su s pripremama za plasman goriva s bio komponentom na domaće i međunarodna tržišta započeli prije dvije godine kroz projekt izgradnje instalacije za prihvat, skladištenje i namješavanje biogoriva, odnosno biodizela u Rafineriji nafte Rijeka.

U izgradnju instalacije uloženo je više od osam milijuna kuna te je završena i puštena u rad sredinom prosinca ove godine, čime su stvoreni preduvjeti za početak distribucije dizelskih goriva s bio komponentom kroz Ininu veleprodajnu i maloprodajnu mrežu.

Uvođenje dizelskih goriva s bio komponentom na Inine benzinske postaje planira se provesti u dvije faze. U prvoj fazi kupcima će eurodizel s bio komponentom biti dostupan na benzinskim postojama Rijeka - Mlaka te Rijeka - Školjić, Rijeka - Škurinje, Čavle, Crikvenica - magistrala, Kraljevica, Novi Vinodolski - magistrala i Senj, dok se u idućem razdoblju planira postupno uvoditi i na ostale benzinske postaje.

Aktivnosti Ine koje se odnose na plasman goriva s bio komponentom, navodi se, usklađene su s nacionalnim zakonskim propisima koji reguliraju ovo područje.

Dizelska goriva s bio komponentom koja će se prodavati na Ininim benzinskim postajama su EURO V goriva pomješana s biodizelom (FAME-Fatty Acid Methyl Ester) koji se proizvodi od biljnog ulja koji ima svojstva dizela.

Biodizel će se koristiti kao mješavina u tekućem naftnom gorivu - dizelskom gorivu s volumnim udjelom do najviše sedam posto.

Gorivo u potpunosti zadovoljava propisane zahtjeve prema hrvatskoj, odnosno europskoj normi za dizelska goriva HRN EN 590, kao i značajke zimske specifikacije, navode iz Ine.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi