VLADA NIJE ZABRINUTA

INA u minusu 650 milijuna kuna

21.06.2009 u 09:11

Bionic
Reading

Najveća hrvatska tvrtka gomila gubitke nastavljajući trend lošeg poslovanja, no Vlada nije zabrinuta

Prvo tromjesečje ove godine INA je završila s gubitkom od 650 milijuna kuna. Vladi nije prihvatljiv takav rezultat i od uprave te tvrtke traži bolje rezultate u nastavku godine, doznaje Jutarnji list.

Prošlu poslovnu godinu INA je završila s gubitkom od 1,1 milijardu kuna, tako da se trend nastavio i u ovoj godini. Vladin izvor Jutarnjem listu rekao je da nisu zabrinuti takvim poslovanjem INE i tvrde da će ta tvrtka do kraja godine poslovati pozitivno.

Loš rezultat u 2008. i početkom ove godine posljedica je tečajnih razlika i pada cijena nafte te njezinih derivata u trenutku kada je Ina imala značajne zalihe te je, po obaveznim međunarodnim računovodstvenim standardima, napravljeno tzv. vrijednosno usklađenje zaliha s tržišnim cijenama.

Nadalje, gubitak je akumuliran interventnim uvozom plina u trenutku velike krize. Činjenica jest da se plin u Hrvatskoj prodaje ispod realne cijene.

Shodno svemu tome, došlo je do gubitka, kaže izvor u Vladi, što je i rezultiralo promjenom uprave.

Od nove uprave očekuje se poboljšanje poslovanja jer Vladi nije prihvatljiv iskazani rezultat od 650 milijuna kuna minusa za prvi kvartal 2009.