STISLA KRIZA

Ina odgađa plaćanja i sva nova ulaganja

15.04.2009 u 08:31

Bionic
Reading

Ina u ovoj godini reducira svoje investicije te praktično odustaje od novih. Nastavlja samo one koji su započeti proteklih godina, ali uz ponovno pregovaranje o povoljnijim uvjetima. Razmatra mogućnost da rok plaćanja za projekte u ovoj godini odgodi u 2010. godinu. Od novih ulaganja u ovu će godinu uvrstiti samo ona koje joj nalaže zakonska ili pak poslovna hitnost.

Sve je to navedeno u internom dopisu, koji je u posjedu Večernjeg lista, a koji je 1. travnja poslan direktorima u Ini. U njemu stoji da se u sklopu plana ulaganja u kapitalne projekte (CAPEX) za 2009. godinu planski dokumenti usklade s gore navedenim zahtjevima.

Direktorima se brani i bilo kakvo prihvaćanje novih obveza bez suglasnosti uprave. Da Ini ne cvjetaju ruže, zorno su pokazali i nedavno objavljeni financijski rezultati poslovanja u prošloj godini. Ina je 2008. godinu završila s gubitkom od čak 1,1 milijardu kuna. Razlog takvom minusu, opravdali su se u Ini, gubitak je u plinskom biznisu, pad cijene sirove nafte, porast cijene uvoznog plina te dodatni interventni uvoz za rusko-ukrajinske krize koja je zimus pogodila i Hrvatsku.

Potkraj prošle godine naveliko se pisalo o nelikvidnosti Ine i nalogu tvrtkama kćerima da odgode plaćanje dobavljačima. I većinski vlasnike Ine, mađarski MOL, pod pritiskom je promjena u svojoj vlasničkoj strukturi. Naime, ruski je Surgut od austrijskog OMV-a kupio 21,2 posto udjela u MOL-u, što su Mađari doživjeli kao neprijateljski potez. I poslovni rezultat MOL-a opterećen je, kao i Inin, padom cijene nafte.

U Ini, na naše pitanje o autentičnosti internog dopisa kojim je naloženo stopiranje novih projekata i odgađanje plaćanja, pak odgovaraju da nije u redu preko medija komentirati interne dopise.

'Uzimajući u obzir tešku gospodarsku situaciju u svijetu i Hrvatskoj, sve kompanije, tako i Ina, svoje poslovanje prilagođavaju trenutačnim gospodarskim okolnostima na koje se nije moglo utjecati', odgovorili su nam u Ininu Sektoru korporativnih komunikacija na pitanje o razlozima odgode projekata.