PRVI KVARTAL

Ina nastavlja gomilati gubitke

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 08.05.2009 12:19
  • Objavljeno 08.05.2009 u 12:19
benzin, ina, gorivo

benzin, ina, gorivo

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / CROPIX

Ina je samo na plinu u prva tri mjeseca izgubila oko 400 milijuna kuna, a dodatni minus stvaraju negativne tečajne razlike. To je pojelo dobit pa su Inina dugovanja državi i tvrtkama sve veća. Samo Plinacro od Ine potražuje 150 milijuna kuna

U prvom tromjesečju ove godine Ina je nastavila, potvrdilo nam je to Novom listu više izvora iz te komapnije, ali i izvori iz Vlade, proizvoditi gubitak. Prošlu godinu domaća je naftna kompanija završila s minusom od 1,1 milijardu kuna, a u prva tri mjeseca ove godine Inin se gubitak, otkrivaju njihovi izvori, približio iznosu od pola milijarde kuna.

Ina je prošlogodišnji gubitak, koji je nakupila u zadnjem tromjesječju, jer je prvih devet mjeseci prošle godine bila u plusu većem od 300 milijuna kuna, objašnjavala rezultatima u plinskom biznisu, a prema pisanju Novog lista uzrok negativnom početku ove je godine ponovo isti. Tako otkrivaju da je Ina na plinu u tri mjeseca izgubila oko 400 milijuna kuna te da dodatni minus stvaraju i negativne tečajne razlike. Sve to je, pojelo minimalnu dobit koju je Ina ostvarila u drugim segmentima svog poslovanja. Kupnja uvoznog plina po višim cijenama od onih po kojima Ina prodaje plin na domaćem tržištu tako su i dalje opravdanje za loše trendove u Ininom poslovanju posljednjih pola godine.

U samoj Ini službeno nisu spremni govoriti o svojim tromjesečnim rezultatima, niti su opovrgnuli da su u minusu i da je on već narastao do pola milijarde kuna.

Uprava je nedavno, potvrđeno nam je i to iz više izvora, zatražila od sindikata da se odreknu povećanja plaća od dva posto koje je dogovoreno u kolektivnom ugovoru, potpisanom sredinom travnja. Na taj način, Ina bi mogla uštedjeti najviše pedesetak milijuna kuna, ali očito uprava misli da je nužna i ta ušteda.

Gubici u Ini samo su nastavak trenda iz 2008. godine. U prvoj polovini te godine Ina je bilježila dobit od 720 milijuna kuna, koja se u sljedeća tri mjeseca prepolovila, pa je tako nakon prvih devet mjeseci ta kompanija poslovala s 335 milijuna kuna dobiti. No, iduća tri mjeseca bila su dovoljna da se i ta dobit pretvori u gubitak od čak 1,1 milijardu kuna. Iako su iz Ine to tumačili gubitkom u plinskom biznisu, ipak su morali priznati da je na rezultate utjecao i pad cijena sirove nafte, odnosno terminski ugovori koje je Ina imala i zbog kojih je dio nafte i nakon drastičnog pada plaćala po višim cijenama iz prvog polugodišta 2008. godine.

Tako je nakon sanacije poslovanja i gubitaka 2000. godine, kad se Ina riješila milijardi kuna minusa skupljenih devedesetih, ta tvrtka posljednjih šest mjeseci ponovo u problemima, a to utječe i na sve one koji posluju s njome. Osim neplaćenih obveza prema državnom proračunu, Ina sve više odgađa plaćanje i tvrtkama s kojima posluje.

Novom listu su u Plinacrou potvrdili da su se Inini dugovi toj kompaniji za transporti plina približili iznosu od 150 milijuna kuna. Plan je da se taj dug prebije s obzirom na to da oni Ini moraju platiti sto milijuna dolara za otkup skladišta plina Okoli. Krajem travnja Plinacro je platio prvu ratu za to skladište, a ostatak isplate će očito uslijediti tek kad se dogovore oko prebijanja dugova. Na pitanje je li i Plinacro zbog nenaplaćenog potraživanja od Ine odgodio plaćanje svojim dobavljačima, što bi značilo stvaranje lanca nelikvidnosti, iz te kompanije odgovaraju da uredno podmiruju svoje obveze.

U Ini nisu htjeli komentirati ni svoj dug Plinacrou, nego odgovorili da podmiruju svoje obveze sukladno mogućnostima naplate svojih potraživanja, ali nisu rekli kolika su potraživanja koja oni ne uspijevaju naplatiti.

Trenutačne probleme u poslovanju, kako se doznaje, Ina planira riješiti podizanjem kredita od oko sto milijuna eura. Međutim, u Ini nisu spremni izrijekom potvrditi, niti opovrgnuti takav plan, nego objašnjavaju kako 'u svjetlu gospodarske krize poduzimaju odgovarajuće mjere u smislu prilagodbe novonastalim uvjetima'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi