UVJETNO DOPUŠTENA KONCENTRACIJA

INA i MOL moraju prodati Crobenz

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 09.06.2009 15:17
  • Objavljeno 09.06.2009 u 14:39
mol

mol

Izvor: tportal.hr / Autor: arhiva a

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja zaključila je da INA i MOL sa zajedničkim tržišnim udjelom u maloprodaji od 55 do 65 posto imaju uvjetno dopuštenu koncentraciju te da se njihov tržišni udio mora smanjiti

Stoga je MOL-u i INA-i naloženo da prodaju Crobenz, tvrtku koja ima ukupno 14 benzinskih postaja diljem Hrvatske, piše Bankamagazin.

Kako je novinarima objasnila predsjednica AZTN-a Olgica Spevec, Agencija se trudila što brže donijeti rješenje kako bi INA-i omogućila da sutra održi svoju godišnju skupštinu dioničara.

AZTN je dva mjeseca pregovarao s MOL-om, koji je htio sam predložiti mjere kojima će smanjiti tržišni udio. Međutim, kako nije poslao listu benzinskih postaja koje bi prodao, AZTN je odlučila da ne želi sudjelovati u zatvaranju manje profitnih benzinskih postaja i time biti sudionik u postupku koji će naškoditi potrošačima, rekla je Spevec.

AZTN je razmatrala i prodaju Tifona, no prema riječima predsjednice Agencije, nije se željelo MOL kažnjavati tako što će ih se natjerati da prodaju tvrtku preko koje su ušli u Hrvatsku i koja je unijela nove standarde u maloprodaji goriva i odnosu prema potrošačima. Ne bi bilo dobro za potrošače da MOL mora prodati svoju najbolju tvrtku, rekla je Spevec.

Crobenz drži manji tržišni udio od Tifona te je negdje na razini Lukoila. U AZTN-u ocjenjuju da je riječ o tvrtki koja je već donekle zasebna cjelina te će je se moći lakše prodati.

Proces prodaje nadzirat će nezavisni povjerenik kojeg će odobriti Agencija i koji, ne ispoštuju li MOL i INA rok od devet mjeseci za prodaju, automatski dobiva pravo da tvrtku proda sam. Povjerenik, objašnjeno je novinarima, mora stoga biti osoba koja jako dobro poznaje tržište naftnim derivatima.

Kao druga mjera kojom se želi smanjiti tržišna koncentracija koju imaju INA i MOL, tim je tvrtkama zabranjeno otvaranje benzinskih postaja na novim autocestamai novim dionicama autocesta, ako nisu smještene na udaljenosti većoj od 30 kilometara i između njih ne postoji konkurentska benzinska postaja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi