ADRESNI REGISTAR

IN2 izrađuje 'Google Maps' za Kosovo

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 20.02.2012 18:02
  • Objavljeno 20.02.2012 u 16:01
Ante Mandić IN2

Ante Mandić IN2

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Rrobert Belosevic

Hrvatska softverska tvrtka IN2 potpisala je ovoga mjeseca međunarodni ugovor izrade sustava Adresnog registra Kosova, priopćili su iz te kompanije

Naručitelj posla je Europska komisija, a IN2 dobio ga je putem međunarodnog natječaja sudjelujući u konzorciju s kosovskom tvrtkom Cacttus, s kojom je već surađivao u izradi rješenja za financijski sektor.

IN2 će u projektu sudjelovati sa svojom GIS ekspertizom te je u potpunosti odgovoran za GIS implementaciju projekta tj. njegov geoinformacijski dio, piše u priopćenju. Radi se o projektu službenog adresnog registra ulica s grafičkom komponentom kakav ni u Hrvatskoj još ne postoji u takvom obliku. Projekt zahtijeva implementaciju naprednog GIS editora na internetu, a bit će izrađen u Microsoft i OpenSource rješenjima.

Sustav će biti dio Kosovskog katastra (Kosovo Cadastre and Land Information System - KCLIS), a pridonijet će standardizaciji i povećanju efikasnosti u poslovanju državne uprave. Rezultat ove informatizacije trebalo bi biti smanjenje birokratskog aparata i povećanje kvalitete usluge državne uprave. U budućnosti bi na temelju ovoga sustava Kosovo trebalo dobiti i javni geoportal koji će građanima omogućiti trenutačan uvid u  u stanje katastra i pružiti usluga geokodiranja i inverznog geokodiranja, tj. pretvaranje adrese u zemljopisne koordinate i obrnuto.

Pojednostavljenim riječima, radi se o servisu sličnom Google Mapsu, samo s točnijim, službenim i verificiranim podacima o ulicama i kućnim brojevima na Kosovu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi