alternativna ulaganja

Imate viška novca i ne znate u što biste investirali? Ulaganje u kockice Lego ima bolje prinose od zlata, dionica ili obveznica

14.12.2021 u 16:17

Bionic
Reading

Neuobičajeni načini ulaganja, poput sakupljanja igračaka, mogu donijeti velike prihode. Istraživači s ruske Više škole ekonomije poručili su da cijene polovnih Legovih kompleta trenutno rastu 11 posto godišnje, više od zlata, dionica ili obveznica

'Deseci tisuća poslova sklapaju se kupoprodajom rabljenih Legovih setova. Čak i uzimajući u obzir male cijene većine kompleta, ovo je ogromno tržište koje tradicionalni investitori ne poznaju dobro', kaže Viktorija Dobrinskaja, suautorica istraživanja i izvanredna profesorica na Višoj školi ekonomije (HSE), a prenosi Nova ekonomija.

Neki od razloga za brži rast cijena su proizvodnja u limitiranim serijama, posvećenim filmovima ili knjigama, a i mnogo vlasnika ne vidi vrijednost u setovima, pa su često nepotpuni zbog izgubljenih ili pobacanih dijelova. Također, kako se Legovi setovi proizvode već nekoliko desetljeća, imaju i puno obožavateljima među odraslima.

Istraživači su pregledali cijene 2322 Legova kompleta od 1987. do 2015. godine. Provedeno istraživanje obuhvaćalo je prodaju neotvorenih setova na primarnom tržištu, kao i na aukcijama.

Cijene polovnih kompleta počinju rasti dvije ili tri godine nakon povlačenja seta. Raspon cijena može ići od -50 posto do +600 posto godišnje.

  • +3
Legomanija na Black Friday Izvor: Profimedia / Autor: JOHNNY ARMSTEAD / Alamy / Alamy / Profimedia

Veličina seta obično određuje potražnju: brže se prodaju mali, jer često sadrže unikatne dijelove ili figure, ili veliki, koji se proizvode u manjem broju i zanimljiviji su odraslima.

Jedan od najskupljih setova, Café Corner, sastoji se od 2056 komada. U prodaji je bio od 2007. godine, a povučen je dvije godine kasnije. Neotvoren set prvobitno je stajao 89 funti, a sada mu je vrijednost procijenjena na gotovo 2400 funti.

  • +3
Izložba kluba Kockice u Đakovu Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Cijene setova imune su na burzovne trendove, a nisu poljuljane ni tijekom financijske krize 2008. godine. Setovi su se pokazali kao pristupačan i pouzdan način ulaganja jer su im cijene znatno niže u odnosu na druga ulaganja, poput umjetnina, antikviteta ili automobila.

Ipak, autori studije kažu da se ulaganje isplati samo na dugi rok i da bi potencijalni ulagači mogli imati veće troškove transakcije (isporuka ili skladištenje) u odnosu na klasično ulaganje u vrijednosne papire.

  • +18
Legoland Izvor: Profimedia / Autor: Anna Soelberg / Alamy / Alamy / Profimedia