STRUČNJAK ZA ENERGETIKU

Igor Dekanić: Ako se rat nastavi, cijena goriva mogla bi dosegnuti i 50 kuna po litri

19.06.2022 u 21:16

Bionic
Reading

Stručnjak za energetiku Igor Dekanić smatra da će vlada intervenirati u cijenu goriva u maksimalnim granicama koje joj omogućuju proračunska sredstva

'Vjerojatno će nešto smanjiti trošarina, hoće li dirati PDV ili ne - ja čak više vjerujem da neće. Trošarine su ograničene pravilima EU-a, no to je jedina realna opcija. Sve druge opcije bi vodile još većem zadiranju u tržišne uvjete i tržišne odnose koje, kad učinite danas, mogu vam donijeti korist za mjesec ili dva, ali veću štetu za pet ili šest mjeseci ili godinu dana', objasnio je Dekanić gostujući u Dnevniku Nove TV.

Dekanić smatra da vaučeri dolaze u obzir kao socijalna mjera. 'Ali ovakve socijalne mjere kao vaučeri, prije svega, su kratkog daha. Drugo, mogu dovesti do velike korupcije i treće - imaju vrlo ograničen tržišni doseg', rekao je.

Upitan može li cijena goriva doći i do 50 kuna po litri, Dekanić odgovara potvrdno. 'Ako potraje rat u Ukrajini, ako se pretvori u veliki rat, vjerojatno može i to. Cijene će rasti dok traje intenzitet borbi u Ukrajini ovakav kakav je sad. Čim počinju pregovori, cijene će krenuti dolje', rekao je Dekanić.

Navodi da su moguće i nestašice goriva, no on vjeruje da će EU, pa tako i Hrvatska osigurati i druge dobavne pravce.

  • +5
Gužve na benzinskim postajama Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL